Izaslanstva hrvatskog i izraelskog veleposlanstva boravila u ŽZH: Cilj je dugoročna suradnja

Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić sa suradnicima u četvrtak 22. travnja u sjedištu Vlade ŽZH u Širokom Brijegu primio je u posjet izalanstvo veleposlanika Republike Hrvatske u Sarajevu Ivana Sabolića i veleposlanika Države Izrael u Bosni i Hercegovini Noah Gal Gendlera s njegovim izaslanstvom.

Sugovornici su po završetku sastanka istaknuli kako se razgovaralo o brojnim temama, s naglaskom na primjenu suvremenih tehnologija u gospodarstvu, a cilj je uspostaviti dugoročnu suradnju.

Prvi se javnosti obratio predsjednik Vlade Županije Zapadnohercgovačke Zdenko Ćosić.

Gospodin Gendler je bio u posjetu našoj županiji i razgovarali smo o mnoštvu tema. Prezentirali smo našu županiju sa svih aspekata, njezin položaj, njezine potencijale, naše razvojne programe. Znamo da je Izrael uvijek zanimljiv u pitanju primjene novih tehnologija, a razgovarali smo o dugoročnijoj suradnji. Izraelski veleposlnik će poslati jedan sažetak nakon ovih današnjih razgovora, u kojemu će iznijeti konkretne primjere naše buduće suradnje, onda ćemo mi to potvrditi ili nešto još k tome dodati, a nakon toga nam slijede kontinuirani razgovori u ovim okolnostima u virtualnom svijetu, a kad se stabiliziraju epidemiološke okolnosti, a onda ćemo orgaznirati obostrani posjet, kako bismo neka od tih bogatih iskustava primjenili i na području naše županije, kazao je Ćosić u svom obraćanju nakon sastanka.

Veleposlanik Države Izrael u BiH Noah Gal Gendler kazao je kako je počašćen što je ovaj četvrtak mogao biti u ŽZH.

Zdenko Ćosić

Jako nam je važno da dijelimo naše znanje s našim prijateljima i partnerima. Mi u BiH vidimo partnera, kao i u ovoj županiji i drugim županijama koje smo posjetili. Vidimo partnera koji jako dobro razumije potencijale novih inovacija i tehnologija. Sve što je nama dobro, može biti i vama dobro, međutim vi ćete biti ti koji će odlučiti što je najbolje za vas. Cilj je da zajedno donesemo neke ideje i da nakon toga uključimo privatni sektor, jer oni znaju jako brzo prepoznati potencijal, znaju što treba uraditi i kako djelovati. Kao država Izrael, kao država BiH, kao županije i kao naravno Republika Hrvatska mi ćemo samo moći poduprijeti te napore. Želim se zahvalti našim cijenjenim kolegama iz Veleposlanstva Republike Hrvatske, županijskom premijeru i nadam se kako ćemo moći nastaviti našu suradnju i u budućnosti, kazao je Gendler.

Mladen Glavina, diplomatski savjetnik veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića je dodao da je ovo bila treća i završna postaja početka i osmišljavanja suradnje na trilateralnoj osnovi između Republike Hrvatske, države Izrael i županija u BiH.

Izraelski veleposlanik u BiH, Noah Gal Gendler

Naš je cilj dugoročan, a to je da u sljedećih nekoliko godina dovedemo što više kontakata između poslovnih ljudi triju strana. On je počeo prošle godine s kontaktma ministara vanjskih poslova Hrvatske i Izraela, nastavlja se danas i s konkretnom suradnjom nakon ovoga, s vrlo konkretnim idejama. Mi ćemo kao Vlada Republike Hrvatske pomoći u svakom slučaju ovu iznimno vrijednu suradnju. S nama je danas bio čovjek s vrlo impresivnom karijerom, veleposlanik Izraela, koji ima veliko iskustvo u programima i razvojnoj suradnji, a Izrael je sigurno zemlja koja ima impresivne rezultate na globalnoj razini u svim ovim područjima koja nas zanimaju, kazao je Glavina.

Detalj s današnjeg sastanka

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Svaka čast inovacijama i novim tehnologijama, ali ne smije se preskakati činjenica da se windows 10 ne može instalirati na pisaću mašinu, koja je nekada bolje, efektivnije rješenje, ako ima dobar sklop, tintu, obezbjeđen servis i pismene daktilografe koji znaju i po par svjetskih jezika. Pa vrjemenom, uz pisaći stroj, i sve što uz to ide, postupno i nadograđivati sustav brzim i kvalitetnim procesorima i softwerima, i ljudima koji time znaju upravljati bez da sve ne eksplodira ili zašteka, a onda magija i izmišljanje kako i šta.

 • znaju oni da su Hercegovci vrijedni i pametni pa su dosli sa ciljem da ih upregnu da rade za njih. oni su korak ispred u predvidanju buducnosti i okrecu leda kini i planiraju poslove razvijati u drugim zemljama jer velike sile zele zaustaviti kinu i uvest im neke sankcije a u hercegovini ih najvise zanima aluminij ali i programeri

 • ništa ti od ovoga nema samo se nažderali na račun gradjana pa ih maltretirali sa rotaciom i svirenom ako išta bude bolje nama narodu ja ću zavezat jezik i neću se javljat a ako budem u pravu neka se ovi sklone dosta je njihove laži

 • Da Izrael ima Hercegovinu .
  Zemlju Bogom danu sve ljepote Koje se mogu poželjet i iskoristit .
  Mi u Svojoj nevolji nemamo pametne upravljače ove zemlje .
  Narod samo po ledu klizi i gubi tlo pod nogama .
  Narod vrijedan i cjenjen svugdje u svijetu.

 • Jeli i gradonačelnik bio na sastanku hahahaha, pa kako su se sporazumili Miro zdena i vinko s ovim likom, aje ti Izraelac biži nazad te grdosije ti neznaju ni hrvatski pričat a kamoli engleski

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.