Iz ŽZH-a 547 brucoša na Sveučilištu u Mostaru

Ove akademske godine na Sveučilištu u Mostaru planirano je 4.440 mjesta za upis studenata u prvu godinu preddiplomskog studija, dok su se, nakon što su prošli svi upisni rokovi, na mostarskom Sveučilištu upisala 2.252 studenata, što je 50,72 posto od planiranoga.

Usporedbe radi, prošle akademske godine za brucoše su bila planirana 4.392 mjesta, a rezultati upisa pokazali su kako se upisalo 2.678 studenata, što je 60,97 posto od planiranog broja.

Tako je ove godine, u odnosu na prošlu, manje 426 studenata, javlja Radio Široki Brijeg.

Najviše studenata upisano je iz HNŽ-a i ŽZH-a, svaki treći (845), odnosno svaki četvrti student (547), dok svaki šesti dolazi iz Hrvatske.

Od ukupnog broja upisanih studenata na prvu godinu fakulteta Sveučilišta u Mostaru, žene su s postotkom od 62,61 posto.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Da su pametni malo bi se potrudili, naučili za državnu maturu i otišli studirati u Split ili Zagreb. Tako bi barem malo olakšali roditeljima troškove, a usput dobili i bolje obrazovanje nego u Mostaru. Ne želim nikoga vrijeđati ali sveučilište u Mostaru nije dostojno te titule, da ne spominjem korupciju i nepotizam…

  ALi, svatko je kovač vlastite sreće.

  • Šta ti znaš gdje je bolje obrazovanje, idiote jedan glupi. Ti si kapacitet da ne bi završio politologiju za 100 godina i to na nekom privatnom fakultetu, pa pričaš ovakve budalaštine. Nemaš ti veze sa životom, vjerovatno si sad negdje na baušteli, tj jedan propali student koji nije nizašto stvoren

   • Sta se pjenis, cini mi se da ti nisi vidio fakulteta sa takvim rijecnikom? Naravno da nije dostojno titule, tko je god studirao zna o cemu pricamo, sama korupcija, od upisa, ispita pa dalje. O cijenama semestara uopce ne treba trositi rijeci

  • Šta je bilo u Zagrebu s ekonomskim i prometnim fakultetom?

   U Zagrebu se najviše sređuju ispiti, i dolazi do diploma… Sto posto.

   Čista peračina para.

   • Šta si se ti skačio /la sređivanja u Mo? Šta toga nema u Hrv? Ha ha ha, a ha ha… Je si ti /la na ovom planetu? Taman koda to svi u Mo rade, kao i u Zg. Tko mere, mere, a netko i ne želi, željan znanja, a netko i ne želi.

    • Ne možeš usporediti Mostar i Zagreb. Istina je da je u Zg bilo korumpiranih profesora ali na jednog korumpiranog dolazi bar 5 poštanih i kvalitetnih jer je profesorski kadar puno veći u Zg. S druge strane, u Mostaru nema puno domaćih profesora Dosta ih drži veliki broj kolegija na jednom fakultetu pa ako je samo jedan profesor korumpiran, korumpiranoi t je pola fakulteta. Ovo nije nikakvo omalovažavanje već činjenica.

  • Potpisujem apsolutno svaku riječ, od početka do kraja. Neka ovo pročitaju buduće generacije da se spase na vrijeme kad starije već nisu uspjele.

 • Prvu godinu nek daju i drugu se upišu u Zagreb jer tamo nema skupe mostarske upisnine i ostalog ,dobit će stipendiju od grada Zagreb i jeftini smještaj i hranu u domu i pokaz i sve olskšice kao i ostali studenti.

 • Sta se pjenis, cini mi se da ti nisi vidio fakulteta sa takvim rijecnikom? Naravno da nije dostojno titule, tko je god studirao zna o cemu pricamo, sama korupcija, od upisa, ispita pa dalje. O cijenama semestara uopce ne treba trositi rijeci

 • Ovo za Sveučilište u Mostaru piše ista osoba. Sramota, jedino hrvatsko Sveučilište u BiH na hrvatskom jeziku, i tako ga blatiti, i filozofirati, i pričati gluposti. Onda što nisi odmah išao i u osnovnu, i srednju kao i fakultet u Hrv. Šta ti znaš o Mo Sveučilištu i fakultetima ako tu ne studiraš. Tko sređuje ispite, sredit će ih i u Mostaru,Zagrebu ili bilo gdje… ali za to treba novac ili utjecaj. A tko to ima, 5 % studenata. Studirati je stvar osobnog izbora, kao i sve, kao i gdje ćeš.. Ali toliko blatiti Mostar, kad je ova tema, od iste osobe, ne graniči sa zdravim razumom. Studirati u Mostaru je sasvim ok, nemaš potrebe ići negdje drugo, osim ako u Mo nešto nema. Suludo ići studirati npr. ekonomiju u Zg a ima u Mostaru, je li taj kadar u konačnici nešto bolji? Ima u Mostaru dva studentska doma, sad i treći, privatni smještaj, okolna mjesta, Široki Brijeg,Čapljina,Čitluk mogu i vozariti, ima bus cjeli dan, svako 2 h iz Mo u okolna mjesta, a i ostala hecegovačka mjesta, malo udaljenija, Posušje,Neum,Livno, mogu doći pon u jutro, ići pet popodne. Tu studira, hercegovina, srednja bnosna, pogranična mjesta, Imotski,Vrgorac,Metković, dio dalmacije,slavonije, Orašje.. Studentski život je dobar, studentske zabave čet, pet udarni, sub isto izlazak, ima i hnk, cinestar, studentske razmijene, studentske aktivnosti. U ostalom tko će učiti, učiti će i tu i bilo gdje. Tko je za to.

 • A koliko košta privatni dom,hrana,bus,upisnika…i ostali troškovi o tome je riječ.
  U Hr nema upisnina za redovne,dom i hrana jeftini u odnosu na Mostar i pokaz također.
  A uostalom nek studira gdje ko hoće o ti Puringaj dozvoli da ima i drugo i drugačije nekom bolje gorea eto tebi tako bolje i ne vidim razlog za toliku ljutnju.

  • Koliko košta život u Zagrebu? Koliko u Mostaru i Hercegovini. Samo uzmi večernji izlazak. Hmm. Šta si se skačio blaćenja studiranja u Mo. Čiji roditelji rade za plaću od 1000 km ili radi samo jedno, kako će ga poslati u Zg. Većina ih i jedva pošalje u Mo. Budimo realni. A ovo za sređivanje, mislim, to se sve zna tko to radi, i na kojem fakultetu, tko ima novac ili dobro poznannstvo ili politički.

 • Zna i za vjeke vjekova ima obiljezje! Kupovna diploma je najgora opcija. Imas papir,ali nemas znanje ni ljude s kojima si studirao.Jadn ti je onaj tko se mora stiditi svoje diplome.

 • Sveuciliste u Mostaru je, nazalost, zadnja rupa. Kao i Univerzitet “Dz. Bijedic” u Mostaru. Programi su arhaicni, neprilagodjeni suvremenim trendovima, kadar je sramotno veoma los, korumpiran. Ne uce se vjestine koje se traze na trzistu. Tu je kriva politika i svi to znamo. Koliko je razvijen IT sektor, programiranje, novi jezici u prigramima? Ni Sveuciliste, ni Univerzitet se ne bave time. Mi roditelji kredite uzimamo da djecu skolujemo i onda nam sjede kuci kad zavrse. Nikakav respekt ne iskazujem toj razini drustva. Zaostajemo svi s takvom degradiranom akademskom zajednicom. A nepotizam i politicka pogodnost je unistava. Sramotno, jadno i tuzno!

  • Baš tako. Nema tu riječi o kvaliteti obrazovanja, obje institucije su pijuni u rukama stranaka koje vladaju Mostarom kao i mjesta za uhljebljivanje njihovih kadrova.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.