Iz Vlade HNŽ-a zatečeni najavom prosvjetara za pokretanje štrajka: “Za to nema opravdanja!”

Iz Vlade HNŽ-a u četvrtak su priopćili kako su zatečeni objavom sindikata zaposlenih u osnovnim školama HNŽ-a o mogućem stupanju u štrajk.

Zbog toga cjelokupnu javnost, kako kažu, žele još jednom upoznati s mjerama provedenim s ciljem poboljšanja radno-pravnog i materijalnog statusa prosvjetnih djelatnika i uvjeta rada.

Uz činjenicu da se iz Proračuna samo za osnovno obrazovanje – osnovne škole izdvaja 41.407.930 maraka, u obnovu i izgradnju školskih objekata i školskih športskih dvorana uložili smo dodatnih 10 milijuna maraka, unatoč tome što su općine vlasnici školskih objekata.

Ovim projektom nastavljamo obnovu svih škola u našoj županiji. Također, s ciljem osuvremenjivanja nastavnog procesa, započeli smo realiziranje projekta e-učionica, a najuspješnije učenike dodatno nagrađujemo, navode iz županijske vlade.

Dodaju kako su potpisivanjem kolektivnih ugovora kojeg Vlada u cijelosti poštuje, uz druge beneficije, uspjeli osigurati povećanje plaća prosvjetnim djelatnicima za najmanje 15 posto, koje se, u mandatu ove Vlade, isplaćuju do desetoga, a ne krajem mjeseca kako je to ranije bila praksa.

Pored znatnog smanjenja broja učenika po školama i odjeljenjima, riješene su organizacijske sheme i mreža škola. Također, krenuli smo u rješavanje jednog od najbitnijih pitanja radno-pravnog statusa prosvjetnih djelatnika te je u stalni radni odnos primljeno 320 djelatnika, a na adekvatan način zbrinuli smo i tzv. tehnološki višak za više od 200, tako da niti jedan prosvjetni djelatnik nije ostao bez radnog mjesta iako ih značajan broj radi bez pune norme.

Suočeni s ozbiljnim financijskim poteškoćama koje su posljedica naslijeđenog duga temeljem izvršnih sudskih rješenja, Vlada je, kroz postignute izvansudske nagodbe, do sada isplatila oko 15 milijuna maraka od čega je polovica sredstava uplaćena na račune prosvjetnih djelatnika. Isplatom oko 3 milijuna maraka iz Rebalansa Proračuna za 2018. godinu za ovu nakanu ispunjen je i zadnji zahtjev sindikata da se isplate sve izvansudske nagodbe do 31. lipnja 2014. godine, ističu iz Vlade.

Devet škola HNŽ-a dobiva e-učionice

Pored toga, napominju, kako su od općina preuzeli u cijelosti financiranje prijevoza učenika u osnovnim školama za što dodatno godišnje izdvajaju oko 3 milijuna maraka te da su prvi put nakon deset godina osigurana sredstva za sistematske preglede prosvjetnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama.

Nakon provedbe ovih konkretnih mjera, kojima smo značajno poboljšali uvjete obrazovanja i time potvrdili opredijeljenost da učenicima osiguramo školovanje dostojno XXI. stoljeća, a njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima dobre materijalne i statusne uvjete kako bi se mogli u punom kapacitetu posvetiti kvalitetnom poučavanju i obrazovanju učenika, nastavit ćemo i dalje ulagati u obrazovanje jer je to najbolje investiranje u budućnost.

Zbog svega navedenog i razgovora s velikim brojem djelatnika, ravnatelja i načelnika općina, držimo da za najavljeni štrajk nema opravdanja te izražavamo spremnost da i dalje s predstavnicima sindikata nastavimo korektne razgovor kako bismo kroz partnerski dijalog riješili i sva otvorena pitanja,  navodi se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Samo vi prosvjetari naprijed stanite im u kraj kad ne može pojedinac kad tušži vi bar možete bar ste skupa jaki i samo naprijed tražite svoja prava toliku plaću koju vi primate to je sramota, to je mizerno .

  • Da odmah razjasnim-najveci PARAZITI I LEZIHLJEBOVICI su drzavni sluzbenici!Da ih ima m.d. netko 70% otpustiti ima li bi vece mirovine,i ne bi se milijuni KM izdvajali za njihove place!Ali brate i prosvjetari se nisu nesto namucili u svomu poslu!Odmah velim za posao koji rade-svaka cast,ali jarane stani malo-od 365 dana koliko ih oni rade?Vikendi,ljetni raspust,zimski ras.Dan Opcine,Dan kruha,Dan ucitelja,Dan skole,drzavni praznici,vjerski praznici i vise ne znam sto nisam napisao!?Osim toga svega radno vrijeme-evo nap.sat pocinje u 7.30 oni doma vec u 10,30.A plus brate ima ucitelja-ica u kombi iranim razr imaju znate koliko ucenika-jeedva 6!Stani jaro primili ih napasa preskakala,dali im po odjeljenju po 10.15 ucenika!Samo ne znam sto ce s njima kad ucenika vise ne bude,a do toga nije daleko!?Onda ce ih zaposlti u vladu i mi cemo za njih raditi,subce vam vase!Sve dobar MATRAK PA OVUD HOCU OVUD NECU!VAMA I STRAJKU!Opet da napisem postujem posao koji rade!

    2
    2
  • Profesore treba platiti kao i sve druge djelatnike sa visokom stručnom spremom na proračunima županije i Općine.
    A ne da profesore plaćaju kao sss ,daktilografi, limari i tokari u Županiji i Općini.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.