Iz Violete upozoravaju: Ako se to dogodi, cijene toaletnog papira bit će još veće

Tko god je mislio da je rat u Ukrajini daleko, a ruski plin ne dotiče dalmatinska kućanstva, bio je u krivu, jer ratne posljedice i poluprazni plinovodi već se osjete i u svakom bh. i hrvatskom zahodu.

Za sada se osjete tako što više ne potežemo lakomo i bahato rolu papira, već pažljivo odmjeravamo koliko nam zaista treba. Trenutno smo štedljivi zbog grozno visokih cijena, a kako stvari stoje, mogli bismo toaletni papir držati pod ključem. Ako ga budemo uopće mogli kupiti, što zbog cijene, a možda i zbog nestašice.

Jer, proizvođači su na mukama, baš kao i mi dok brojimo listiće papira.

Većina europskih proizvođača papira nema alternative za plin kada je u pitanju sušenje papira, što znači da bismo u tom slučaju morali zaustaviti proizvodnju. U takvom scenariju cijene bi mogle biti još veće. Nadamo se da do toga neće doći, kazala je za Slobodnu Dalmaciju Martina Palac iz Odjela marketinga u tvornici Violeta d.o.o., kada su pokušali saznati tko je kriv što paket toaletnog papira danas košta kao skroman mesni obrok za četveročlanu obitelj.

Četrdeset kuna danas zvuči kao neki dan 30 kuna kad smo se znali odvažiti i kupiti fini, troslojni, bijeli i čist kao suza, bez prašine i breskvinog mirisa koji su znali izazvati i alergije i svrbež tamo gdje nikome nije drago, piše spomenuti medij.

Ovu, još jučer nezamislivu situaciju oko tako “banalne” stvari kao što je toaletni papir, lijepo su objasnili u “Violeti” kako bismo shvatili da u “toaletnoj” priči ni proizvođači ni trgovci ne nabijaju cijene.

Na poskupljenje toaletnog papira najveći utjecaj imaju: plin koji se koristi za sušenje celuloze prilikom proizvodnje papira (u prošlosti njegov utjecaj je bio do 150 eura za tonu, a danas prelazi 600 eura za tonu); rast cijena celuloze; jačanje dolara (celulozom se trguje u dolarima i slabljenje eura zadnjih nekoliko mjeseci ne ide u prilog cijeni papira u Europi); rast cijena brodskog transporta (veliki dio celuloze za toaletni papir dolazi brodom u europske luke) i konačno rast cijena električne energije – računi su nam veći za tri puta, stoji u objašnjenju Martine Palac.

O eventualnim nemoralnim trgovačkim kalkulacijama, iz Violete kažu:

Trgovci odlučuju o cijeni na polici, njihova je odluka koliko će u kojoj situaciji maržirati proizvod. Cijenama na polici nismo zadovoljni, ali to je trenutna realnost. Ove godine činimo iznimne napore da osiguramo dovoljne količine papira za tržište. Također, jesen je neizvjesna jer u slučaju zaustavljanja isporuka ruskog plina prema Europi, dobava će postati još teža.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

38 komentara

 • Ključna su sljedeća dva tjedna…upamtite kako je sve ovo počelo….. ista BANDA izmišlja ” pandemije” ” klimatske promjene” pokreće lažne( dogovorene) ratove..te nam nude ” rješenja”…za lažnu pandemiju- OTROV… za izmišljene klimatske promjene osnivaju ” zelenu policiju” u Francuskoj …dižu cijene energenata do neba i uništavaju gospodarstvo…dok mi gledamo gdje je sisa finske premijerke i ostale kvazi vijesti….

  • Ne budi zaludjeni fanatik svega ti. Sposobnost da se spojis na Internet i slusas teorije zavjera te ne cine inteligentnim, samo povodljivim i naivnim.

   • Razlika između ” teorije zavjere” i ISTINE je obično između 6 i 12 mjeseci…nekada i kraće…zaboravih tiskanje novca tijekom ” pandemije” u ogromnim količinama…. inflacija koja će biti sve veća… C02 od kojeg ovisi život na planeti je ” problem” a odnedavno i DUŠIK koji nastaje pri proizvodnji hrane..pa treba hranu prestati proizvoditi.. samo spavaj “teoretičaru slučajnosti”….imat ćeš kad plakati….

    • Dobar komentar “da” to za sisu …uvijek je tu nešto slično da skrene pažnju…al nemoš ovima i ovako je jer su u većini..

     • Baba…. varaš se…. oni su u debeloj manjini….narativ je toliko PROZIRAN i smiješan da ga ne nogu braniti.. lijepljenje etiketa tipa teor. zavj.. ravnozemljaš…. i ostalo je završena stvar….dobit će oni veliki reset…pomest ćemo ih…u Britaniji se milijuni priključuju kampanji don¨t pay…. gdje masovno odbijaju platiti BOLESNO VELIKE račune za energiju… i šta će onda kada milijuni ODBIJU pokornost?! tražiti rupe iz kojih su izgmizali da se sakriju… oni su gotovi… bit će još žrtava ali su gotovi. Lijep pozdrav.

      • Bravo 17.03 ! Kad prokuzis te svjetske hohstaplere oni to nazovu “teorija zavjere”. A nakon koji mjesec svaka ta teorija postaje Istina da i najgluplji shvate. Evidentno je a i sami priznaju da je coronavirus ‘izisao’ iz labosa. A i mnogo drugih teorija. A u stvari istinaaa!

       • Znam da vas ima masa glupih i povodljivih, ali evo lijepo u komentarima da se to i pokaze. Cestitam mozgovi, provalili ste ”ih”, tko god ti zamisljeni u vasim glavama bili, bilo masoni, bilo covjekoliki reptili iz druge galaksije. pAmEtNoM dOsTa. Jos impliciraju za sebe da su pametni haha, oni mIsLe sVoJoM gLaVoM. 😀

   • A tek mogućnost da se spojiš na internet, da isključiš mozak i ne gledaš ništa sem golih guzica koje ti poturaju kao i sve “istine” na Tv-u…

 • Ne znam čini li mi se ali role su sve manje, a za sve više para. Pa kud će skuplje?! Misli li itko imalo na potrošače ili je svima samo zarada u glavi?

 • ne
  29. kolovoza 2022. u 14:33 kažeš da je netko naivan a kako može biti ukrajina naj siromašnija zemlja svijeta a kad je počeo rat cjeli svijet gladuje energenti rudna bogastva poskupljuju ili ih ima samo u ukrajini što je sa ostatkom svijeta sadi li itko ikakve žitarice ovo je sve namještaljka od okupatorskih zemalja koji kao da donose demokraciju a donose samo glad i smrt i rusiju da pokore ali će sebe uništiti pokazala povjest kako su prolazili

  • Naravno da je sve namjesteno, otidjite u HR, sve puno prekupih automibila a ukrajinskim tablicama koje voze i osobe koje su vojni obveznici, pitam se kako su dosli, zasto su dosli i ostavili svoju siromasu bracu za topovsko meso

 • Bravo za DA! Sve si extra rekao.

  Čim ih prokontas nazivaju teoreticar zavjere, klasika.. ali prokuzeni su!

  Tako su govorili i za pLandemiju, a na kraju se vec odavno znalo kako ce zavrsit

 • Joj koja novost, ta svakako svak diže cjene kako hoće, dlobodna prodaja svega u BiH hahaha, čuj vjest Inspekcija našla 17 neprijavljenih radnika mamu vam jbo, šta proizvođači peleta rade nego na crno i mnogo toga, što zataškavate.

 • Manje jedemo manje s..
  Viš da je naša država brižna i da misli na narod. Jedna rola iako su je smanjili more trkomice pola godine.

 • Masonerija drma svijetom i sve rade kako bi ljudima zagorčali život a ne poboljšali ga.Izmišljat će nove bolesti za koje samo oni znaju spraviti lijek odnosno cjepivo koje će nas još više učiniti bolesnijim ili će nas ubiti.Ratove smišljaju kao da smo u nekoj video igrici, krize s naftom , hranom, strujom, za njih su svakodnevna rutina i čist megaprofit.Samo je pitanje kada će uvesti porez na zrak koji udišemo jer će reći kako bez njih ne bi bilo ni njega.
  Kad bi ljudi znali koliko malo(pameti vlada svijetom)uglavnom politički olinjali starci vode kolo, premrli bi od straha za svoju budućnost.

 • Šta ćete više poskupljivati huligani.Mi nebi trebali vaše proizvode kupovati ima riptine , jel vi vidite šta radite ljudima svi isti kao Putin.Narode digni glas

 • Jedite puru i skoro vam neće ni trebati. Jedite američke burgere, pijte kolu i ostalo smeće neće vam pomoći ni paleta mjesečno

 • Za “da”. Sve si dobro primjetio ali neki gledaju a ne vide i slušaju a ne čuju. Takvima nema pomoći. Takvima je Jugoslavija bila majka, zeleni otac, kovid dijete. Njima možeš prodati što god jednostavno tako su programirani da uopće ne žele promišljati niti propitivati. Takvima propitivanje o Jasenovcu izaziva zgražanje ali bi ubojstvo pola milijuna Hrvata 1945 pustili zaboravu, ostavimo prošlost idemo u budućnost. Pa tako, zahvaljujući takvima, dobili smo u Americi dolazak sotonista u škole jer je netko molio u školi. Ne brinite ubrzo će doći i kod nas jer agresivna manjina će to tražiti. Užas, jadne majke koje takve rodiše.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.