Iz tiska izišao drugi roman mladog književnika Filipa Pešorde iz Gruda

Drugi roman mladog književnika Filipa Pešorde iz Grude ”Gospodn H.” izišao je iz tiska u nakladi grudskog Ogranka Matice hrvatske.

Riječ je o psihološkom romanu s ponekim ljubavnim i kriminalističkim elementima, a pisan je u obliku dnevnika u kojem glavni lik iznosi svoje najdublje, najmračnije i nakiskrenije osjećaje i (bolna) sjećanja.

Ovaj roman je, kao što sam naveo i na početku romana u kratkom ‘predgovoru’, nastao iz moje težnje da čitatelja uključim u samu srž radnje. Odnosno, da čitatelj svojim osjećajima mijenja i oblikuje likove onako kako želi i onako kako mu to u tom trenutku odgovara. Nadam se da sam i uspio to uraditi ostavljajući neke bitne detalje nedorečenim, kao što su imena likova, mijesto i vrijeme odvijanja radnje, kaže autor ovog romana.

Glavni lik ovog romana je Gospodin H., psihijatar, na prvi pogled čovjek koji svoj život drži pod kontrolom, ali kako radnja romana odmiče dolazimo do spoznaje da to i nije baš tako. Što više čitamo i što dublje analiziramo glavnog lika shvaćamo koliko su zapravo složene i teške njegove psihičke borbe koje vodi sa samim sobom, kaže autor romana.

Filip Pešorda postaje romansijer, gradeći priče i likove kroz svoju metaforiku, interesantne i upečatljive likove vežući ih s našom svakodnevicom. Autor nas svojim pisanjem kulturno i životno obogaćuje i publika je tu da ga podrži i pomogne u njegovom sazrijevanju.

Ovim romanom ne dobivamo sve odgovore na dlanu, ali definitivno nas potiče na istraživanja i propitivanja. Zanimljivo je da nas na to potiče mlad čovjek, još uvijek u svojim dvadesetima. Ne sumnjam kako će ime Filipa Pešorde biti zapisano u nekim antologijama, književnim društvima, a ponajviše u kulturnom životu svog rodnog mjesta, piše prof. Lucija Mikulić u recenziji Filipova romana.

Gospodin H. je jedan jako specifičan i predivan roman s jako snažnom porukom čitatelju. Zaista vrijedi izdvojiti vrijeme i pročitati ovo djelo u kojem autor, koristeći jednostavne laičke termine, približava čitatelju važnost utjecaja okoline na pojedinca, te važnost brige o mentalnom zdravlju, piše psihologinja Mia Raspudić u recenziji romana.

Promocija romana održat će se 29. svibnja u 20:00 sati u Grudama, u organizaciji JU Kulturni dom A.B. Šimić Grude i Matica Hrvatska ogranak Grude.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.