Iz SDA nazvali Herceg-Bosnu zločinačkom, HDZ im poručio kako je haaška presuda usmjerena na pojedince

Na ponedjeljak 18. studenog, dan kada se obilježava 28. obljetnica od osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i pada hrvatskog grada heroja Vukovara, dvije vodeće stranke kod Hrvata i Bošnjaka zaratile su priopćenjima.

Prvo su iz SDA uputili propćenje za javnost u kojemu su osudili proslavu obilježavanja osnutka HZ HB od strane HDZ BiH, a istu su nazvali “zločinačkom” i kojekakvim drugim epitetima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Obilježavanje godišnjice tzv. Herceg-Bosne predstavlja najgrublje vrijeđanje obitelji ubijenih, žrtava silovanja, logora, tortura i drugih zločina koje su provodile vlasti ove paradržavne zajednice.

SDA podsjeća kako je danas, 18. studenog, godišnjica pada Vukovara, jednog od simbola strašnih zločina počinjenih tijekom velikosrpske agresije na prostoru bivše Jugoslavije. Kao što je potrebno iskazati pijetet prema žrtvama zločina JNA u Vukovaru, potrebno je pokazati pijetet i prema žrtvama zločina tzv. Herceg-Bosne.

Umjesto toga dužnosnici HDZ BiH izabrali su slaviti ratne zločince i vrijeđaju njihove žrtve.

SDA podsjeća da je pravosnažnom presudom Haaškog tribunala ”utvrđeno da je tzv. Herceg-Bosna bila udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj stvaranje etnički čistog hrvatskog entiteta i njegovo ujedinjenje s Hrvatskom”.

Službeni stav Europske unije i UN-a je da se presude Haaškog tribunala moraju poštovati i svako suprotno postupanje je kršenje temeljnih civilizacijskih načela i vladavine prava. Temeljna civilizacijska načela podrazumijevaju slavljenje pobjeda nad zločinačkim tvorevinama, pogotovo nad onima čiji su zločini presuđeni pred međunarodnim tribunalima. Zato bi opravdano i potrebno bilo obilježavati ne dan osnivanja, nego dan gašenja paradržavnih tvorevina, poručili su iz Stranke demokratske akcije.

Na današnji dan osnovana je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

HDZ BiH: Znači li presuda Rasimu Deliću i presudu Republici BiH?

Nije dugo trebalo čekati da na ove konstatacije iz SDA reagira i “prozvani” HDZ BiH. Njihovo priopćenje također prenosimo u cijelosti.

Hrvatska zajednica Herceg Bosna osnovana na današnji dan 1991. od političkih predstavnika Hrvata u BiH, te je predstavljala zajednički odgovor na napade i srpsku agresiju na Hrvate u BiH. Povod za osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne, bio je, imeđu ostalog i pad grada heroja – Vukovara.

U tome vremenu u BiH nije funkcionirala ni zakonodavna, ni izvršna vlast, nije bilo pravne sigurnosti.

Ne smije se zaboraviti da je JNA u međuvremenu rat donijela i u BiH, te je 1. listopada iste godine sravnjeno hrvatsko selo Ravno, a tada bošnjački dužnosnici u Sarajevu govorili kako to nije njihov rat. Hrvati u tim trenutcima nisu tražili nikakvu etničku podjelu BiH. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, a kasnije Hrvatska Republika Herceg-Bosna, predstavljala je hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH, kako bi hrvatski narod mogao imati pravo na predstavljanje u političkom, gospodarskom, kulturnom smislu.

Herceg Bosna sinonim je opstojnosti u BiH za vrijeme agresije, što očito nekima u BiH i nakon skoro tri desetljeća smeta. I danas se prozivaju pojedinci, i danas se naziva zločinačkom tvorevinom. Presuda Haškog tribunala nije usmjerena protiv ideja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, niti je Haški sud osudio Herceg-Bosnu, osudio je šest dužnosnika, sa čijom se političkom konstrukcijom zajedničkog zločinačkog pothvata nikada nitko ne smije složiti.

Pozivamo bošnjačke dužnosnike da pojasne javnosti znači li da je presuda Haaškog tribunala nekadašnjem načelniku Glavnog stožera Armije RBiH Rasimu Deliću, također presuda Republici BiH?

Bošnjaci dužnosnici svoje logore nazivaju sabirnim centrima, što je sramotno i neprihvatljivo izvrtanje činjenica i negiranje zločina nad Hrvatima. Svaka obljetnica je nanovo povod za neku vrstu obračuna s ratnim događanjima, činjenicama i politikama. Pozivamo bošnjačke dužnosnike da prestanemo svi u BiH “ratovati prošlošću”, krivim činjenicama iz povijesti.

Zbog dobrobiti i napretka BiH važno je da se okrenemo budućnosti i gradimo nove vrijednosti u zajedničkoj nam domovini BiH, navodi se u priopćenja HDZ-a BiH.

(www.jabuka.tv)


29 komentara

 • Zbog čega se ne mogu komentirati pojedini članci/npr mlinarević,bošnjak/?Uvodite selektivnu CENZURU,auviderzen do ukidanja cenzure

  9
  2
 • A posebno se ne može komentirat ove gospođe što traže ćukenja.Ćukenja vam hodaju po cili dan ,po cilu sedmicu ,po cili misec,po cilu godinu oko tuđih kuća.

  11
  1
 • Nema izbornog dok škutorčad javno ne uputi izvinjenje Bošnjacima i isplati reparacije za svu štetu počinjenu Bosni. Tada se možemo nečemu nadati.

  41
 • Samo da podsjetim, Vas se 150.000 organizira da nama izabere političkog predstavnika. Samo treba otić na klix i koja god tema bila vezana za hrvate, od strane Vas toliki jal, tolika zloba. To na našim portalima nisam vidio. Radi se naravno o odgoju.

  12
   • skupi smo mi ,,munđosu osmane,,nas se ne može kupi ko vas. vama je dovoljno gdje vjetar puše i vi se odmah okrećete zato i jeste niko i ništa i u ovom ratu Hrvati su prvi stali pred četničke cevi i pružili otpor dok ste vi čekali i dvoumili se kojoj strani ćete se priklonit pa opet Hrvatima.i u 2 svjetskom koliko je bilo muslimana u ustašama a koliko u četnicin već šuti i pokrij se ušima a ako su ti klempave još bolje .

 • znamosvi kojeimo sedam logora smrti u hercegovini znamo koje pijacko koje miniro kuce koje progonijo.pickavam materina ciganska lesinari strvinari otidite popu.ili frataru davam skine grjehe

  1
  4
 • dida.kakavjeto vas odgoj.jelito krstaski odgoj kadste palili bosnjacke kuce kaste progonili i pijackali sedam logora imaliste u hercegovini.seremtise natutvoju kulturu koju javno ispoijavas cakste kod beba prebirali usrane pelene traziliste pare i zlato tojeta vasa kultura kojavamje udarila u glavu

  • Tako je sinko, odgoj je u pitanju. Rat je završio, jel Vi hoćete da živite s nama ili nas tjerate. Hrvati na ove prostore nisu diselili iz HR, nego su tu bili. Ovo je naša zemlja kao i Vaša. A to što ste se vi dogovorili kad smo Vas naoružali da će te na nas kao slabije, govori sve o Vama. Kad dođem u Sarajevo i sjednem negdje pojest, u dosta restorana ne možeš popit pivu. A da vidiš na moru, sjedi raja iz sareva, njih 12 sve Bošnjaci, i ne da piju, loču. To je odgoj.

 • Tako su se organizirali i u ratu i sve svoje snage Armije BiH sa polozaja okrenutih prema VRS – ke okrenuli protiv HVO u Sredisnjoj Bosni protiv hrvata koji su bili malobrojnijo 7-10 puta. Znaci njihov cilj je isti kao i 1993. Gdje je stao Alija tu nastavio sin. Samo druge metode i prisilna sredstva. Vise nas hrvata protjerase od Dejtona do danas nego puskom u ratu. Na zalost tu su doprinjeli i nasi politicari i politike koji nikada pa ni danas nemaju jasan cilj i nemaju petlju da se odupru velikobosnjackoj politici progona hrvata iz Bosne i djela Hercegovine… Podanistvo, izdaja, kriminalna proslost je vazda bila odlika nasih voda koje su poslije uvijek posluzili bosnjackom vrhu, AIDU i MZ da to tkoriste tko instrument za poslusnost i popustanje na neke stvari koje nisu u skladu sa Ustavom BiH a jos manje Dejtonskim mirovnim sporazumom. Tako su korumpirani visoki prestavnici nametali neke nelogicne odluke, stetne po hrvatski narod a nasi korumpirani politicari to prihvataki ili se nisu dovoljno pobunili. Takav scenari je ponovo u ovim vremenima na vidiku…

 • E moj Osmane,Razumijem tvoju zlobu i pakost koja ključa iz tebe,no ona ne dolazi od Hrvata,prije bih rekao da dolazi od samog imena Osman kojeg nosiš.Samo ime ti zatvara vrata širom Evrope i zapada,bez vize te ne puštaju nigdje.Nijedna evropska država nema veze sa Herceg Bosnom,a opet te ograničava u svemu,pa sad skontaj u čemu je problem.Žao mi poštenih ljudi svih vjera i nacija koji trpe zbog političara,ali osobe poput tebe nisu dobrodošle ama baš nigdje.Jbg,veličaš BiH koja je surogat država napravljena na silu,a pljuješ po drugima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.