Iz NASA-e javljaju da je njihov teleskop pronašao 10 novih planeta; jako su slični Zemlji

NASA je jučer, na konferenciji Kepler u svom istraživačkom centru Ames u Kaliforniji, objavila da su pomoću svemirskog teleskopa Kepler otkrili nove planete. Ovo je osmi po redu, i dosad najopsežniji popis mogućih egzoplaneta izvan našeg Sunčevog sustava.

Otkriveno je 219 novih mogućih planeta, od kojih je njih 10 veličine Zemlje i orbitiraju u naseljivoj zoni svojih zvijezda. Podaci su prikupljeni tijekom Keplerovog četeverogodišnjeg promatranja, a poslužit će kao temelj za daljnja istraživanja planeta koji prevladavaju u našoj galaksiji.

Planete kandidate je potrebno potvrditi

Potrebno je vrijeme kako bi se potvrdilo da novootkriveni planeti zaista postoje pa se zato u početku nazivaju kandidatima. Teleskop Kepler pronalazi planete tako što periodično promatra smanjenje intenziteta svjetlosti zvijezda. Ako se svjetlo koje odašilje zvijezda priguši, moguće je da je planet prošao ispred promatrane zvijezde.

Snažan dokaz postojanja egzoplaneta jest ako se intenzitet svjetla smanji više puta prema predvidljivom rasporedu jer to onda znači da se planet nalazi u zvijezdinoj orbiti. Prema NASA-inim podacima, od njegovog lansiranja 2009. godine, Kepler je dosad pronašao 4.034 mogućih egzoplaneta, od čega je 2.335 potvrđeno.

Dosad je pronađeno gotovo 50 planeta kandidata, odnosno, mogućih planeta veličine približne Zemlji i unutar nastanjive zone (optimalna udaljenost planeta od zvijezdi na kojoj se voda neće zalediti niti ispariti nego će ostati u tekućem stanju), a više od 30 ih je potvrđeno.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.