Iz EU upozoravaju: Mjere Vlada RS-a i FBiH neće biti dovoljne za očuvanje radnih mjesta – Jabuka.tv

Iz EU upozoravaju: Mjere Vlada RS-a i FBiH neće biti dovoljne za očuvanje radnih mjesta

Mjere za suzbijanje negativnih posljedica na ekonomiju usljed pandemije, a koje su usvojile entitetske vlade u BiH, neće biti dovoljne da se očuvaju radna mjesta i jamče uvjeti dostojni radnika, navedeno je u posljednjem izvještaju Europske socijalne političke mreže sačinjenom za Europsku komisiju.

Dodaje se da je broj izgubljenih radnih mjesta u RS manji nego u FBiH, a zbog zakašnjelog odgovora na krizu u Federaciji kroz “korona zakon”, koji je usvojen tek u svibnju, piše Avaz.

Korona zakon

U FBiH se problem iskazao i u slabom socijalnom dijalogu, a mjerama FBiH nisu zadovoljni ni poslodavci ni sindikati. Međutim, kako je dalje naglašeno, u oba entiteta mjerama nisu uspjeli dovoljno zaštititi privatni sektor, posebno mala i srednja preduzeća. Dodaje se da je dio poslodavaca tijekom krize prisiljavao radnike da protiv svoje volje prihvate otkazivanje ugovora o radu.

Ekonomist Admir Čavalić je kazao da je od početka jasno da postojeće mjere nisu dovoljne u kontekstu ove krize te da neće riješiti suštinske probleme s kojima se susreće gospodarstvo.

Izmjena radnog zakonodavstva ne treba se svesti na kratkoročnu intervenciju, u vrijeme krize, već dugoročnu reformu koja će odgovoriti na nove zahtjeve tržišta rada. Nova rješenja zahtijevaju širi socijalni dijalog, što se posebno naglašava u ovom izvještaju. Netransparentna ad hoc rješenja, koja pritom kasne u implementaciji, ne donose rezultate. Možda je čak bolje raditi na nizu promjena, što je model RS u ovom trenutku, negoli donositi jedan kapitalni zakon koji je u startu manjkav, kasni u donošenju i implementaciji, istakao je Čavalić.

Dodao je da je ekonomska politika u vrijeme pandemije proces učenja u realnom vremenu.

Ovaj i drugi izvještaji trebaju nam pomoći u tome i pripremiti nas za posljednji kvartal ove godine i prvi iduće, kada se očekuje značajan pad zbog usporavanja ekonomske aktivnosti, naglasio je Čavalić

Bez analize

Ekonomist Zoran Pavlović za Avaz kaže da je izvještaj vrlo precizno dao pregled stanja u BiH i mjera koje su entitetske vlade usvojile.

Sigurno je da su usvojene mjere imale vrlo malo efekta i neadekvatne su za očuvanje radnih mjesta i ekonomske aktivnosti. Donošenje mjera nije pratilo formiranje ekonomskog kriznog stožera koji bi svaku od tih mjera analizirao i procijenio koliko to košta. Mi nemamo nikakvu brigu o ekonomiji, nemamo analizu posljedica koronavirusa, odnosno mjera koje su donesene, istaknuo je Pavlović.

Na što su potrošeni krediti

Nemamo osigurana sredstva, krediti koje smo dobili nisu iskorišteni da se formiraju fondovi za pomoć gospodarstvu i za očuvanje radnih mjesta. Ocjena europskih eksperata je realna i istinita, a, nažalost, ne postoji način da se situacija promijeni, kazao je Pavlović.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.