Iz entitetskog proračuna 6,6 milijuna KM za “razliku” mirovina

Kako bi zaštitila umirovljenike čiji su iznosi mirovine ostvarene pod povoljnijim uvjetima u isplati u 2016. godini manji od iznosa minimalne mirovine po Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Vlada Federacije će iz entitetskog proračuna isplaćivati razliku sredstava, piše Večernji list.

Riječ je o razlici između minimalnog iznosa mirovine ostvarene pod povoljnijim uvjetima i iznosa minimalne mirovine ostvarene po spomenutom zakonu. Sredstva potrebna za ove namjene, u ukupnom iznosu od 6,613.048 KM, predviđena su u federalnom proračunu za ovu godinu.

Procjena nužnih sredstava za ovu namjenu načinjena je na osnovi podataka Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a na bazi isplate ovih mirovina, prema kojoj je mirovinu do iznosa minimalne mirovine od 326,17 KM, ostvarene po Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, na mjesečnoj razini primalo približno 9500 umirovljenika.

Za ovu namjenu bilo je potrebno na mjesečnoj razini osigurati sredstva u iznosu od oko 542.000 KM. Pravo na isplatu razlike sredstava do visine minimalne mirovine imat će svi umirovljenici čiji će iznos mirovine ostvarene pod povoljnijim uvjetima u isplati u 2016. godini biti manji od iznosa minimalne mirovine ostvarene po Zakonu o MIO-u, prenosi Večernji list. Isplata razlike mirovine vršit će se uz redovitu isplatu mirovina za ovu godinu.

Upravo je isplata mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima bila jedan od povoda za nedavno širenje dezinformacija o smanjenju “redovitih” mirovina zbog nedostatka sredstava za isplatu. Predstavnici umirovljenika podržali su aktivnosti Vlade FBiH na osiguranju odgovarajućeg iznosa sredstava u proračunu FBiH za tekuće financiranje mirovina, ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, uvezivanje staža i druge mjere, koje imaju za cilj pojačanu naplatu doprinosa za MIO

Također, podržavaju rješenje da financijska stabilnost bude osigurana novim zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju kroz uvođenje tzv. rizničkog poslovanja, što praktično jamči redovitu isplatu mirovina.

Ovo omogućava da nedostajuća sredstva za isplatu mirovina u tekućem mjesecu budu namirena iz proračuna FBiH, odnosno drugih izvora koje osigura FBiH. Dakle, na sličan način kako se sada osiguravaju sredstva za isplatu razlike mirovine onim umirovljenicima koji su pravo na mirovinu stekli pod povoljnijim uvjetima.

Republika Srpska je već ove godine isplatu mirovina prebacila na entitetski proračun, što su podržali i umirovljenici u tom entitetu.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.