Iz dijaspore u BiH stiže više od 3 milijarde KM

Prema procjenama Svjetskog saveza dijaspore BiH, diljem svijeta žive više od 1,3 milijuna građana podrijetlom iz BiH, dok podaci drugih institucija govore da izvan ove balkanske države živi 1,5 do dva milijuna ljudi.

Kako BiH trenutačno ima nešto manje od četiri milijuna stanovnika, znači da svaki treći, a možda i svaki drugi Bosanac i Hercegovac živi negdje u inozemstvu, piše Večernji list.

Podaci pokazuju da u Njemačkoj trenutačno živi oko 180.000 državljana BiH, u Americi 145.000, Austriji 90.000, Švedskoj 54.000, Turskoj 45.000, Švicarskoj 40.000, Australiji 35.000, Kanadi 30.000… Prema službenim podacima, svake godine bosanskohercegovačka dijaspora u domovinu pošalje oko 1,5 milijardi eura, što predstavlja 13,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To već godinama spašava bh. politički i gospodarski sustav od financijske propasti, a taj novac građani u BiH, prema istraživanjima, koriste za puko preživljavanje. Svake godine, bh. iseljeništvo u zemlju uloži ogroman novac koji prelazi sve kredite koje BiH pozajmljuje iz godine u godinu od međunarodnih institucija. U BiH uđe oko tri milijarde maraka, što je nekoliko puta više od ukupnih međunarodnih investicija u BiH. Tako će, prema procjenama, biti i ove godine.

Stručnjaci smatraju da je novac koji bh. dijaspora šalje na račune građana iznimno važan za cjelokupni ekonomski sustav BiH jer to čini vrlo važan dio bruto domaćeg proizvoda ove države.

Tako su građani BiH koji žive diljem svijeta svojim obiteljima i prijateljima u ovoj balkanskoj državi od 1998. do sada poslali  blizu 35 milijardi maraka, skoro 18 milijuna eura. Tu je evidentirano samo ono službeno, ali oni pomažu kad dolaze, stižu kuverte kad god zatreba, troši se u domovini,… Šalju kad god im se obitelji obrate.

U posljednje vrijeme pored novca sve više iz dijaspore svoje obitelji i rodbinu u BiH opskrbljuju i odjećom, namirnicama, strojevima, itd…

U dijaspori, pak, smatraju da zbog nebrige vlasti, njihovi veliki potencijali ostaju neiskorišteni, a zbog indiferentnog odnosa veliki broj ljudi gubi interes za domovinu, piše Večernji list.

Uočeno je da u posljednjih pet godina novčana sredstva iz dijaspore sve manje dolaze, a bh. dijaspora nema povjerenja u bosanskohercegovačke vlasti. Sve računice, ipak, dokazuju da dijaspora svojim doznakama i dalje spašava BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.