Ivona Milas: Društvene mreže tu su da stvaraju potrebu, a Google da je ispunjava – Jabuka.tv

Ivona Milas: Društvene mreže tu su da stvaraju potrebu, a Google da je ispunjava

Trenutno je u Degordianu country manager za BiH. Toj funkciji prethodile su godine napornog rada, usavršavanja i gradnje sistema, što joj je dalo iskustvo i samopouzdanje. Ali i zadovoljstvo: “Odaberite posao koji volite i nećete morati raditi ni jedan dan u životu.“

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Ivona Milasa je svoj put u Degordianu otpočela u Zagrebu i nakon kratkog vremena, 2012. godine, uspostavila ured u Mostaru. U naredne tri godine kroz interne edukacije i predavanja na fakultetima, razvila je tim digitalnih marketinških stručnjaka koji sad broji 10 ljudi. Svojim interesom prema digitalnom marketingu i sudjelovanju na brojnim regionalnim konferencijama uvelike je pridonijela razvoju BiH tržišta i osvijestila javnost o važnosti digitala u marketingu. Ivona je sada na čelu najveće full service digitalne agencije na prostoru Bosne i Hercegovine.

MEDIA MARKETING: U komunikacijskoj ste industriji zato što volite taj posao ili zato što jednostavno nešto morate raditi?

IVONA MILAS: Počinjemo s jednostavnim pitanjem :). Naravno da volim ovo što radim i moram vam priznati da na svoj rad ne gledam kao na posao. To je jednostavno dio mene, to nije nešto što traje od osam do 16 sati svaki dan i onda na to više ne mislim. Kod mene vrijedi onaj klišej i to je jedini klišej koji sam spremna prihvatiti: “Odaberite posao koji volite i nećete morati raditi ni jedan dan u životu.“

MEDIA MARKETING: Šta mladi lideri trebaju naučiti i neizostavno usvojiti od starijih kolega?

IVONA MILAS: Ono što sam ja naučila, to je da ništa ne radite polovično i u svemu dajte svoj stopostotni doprinos. Ja sam se tim vodila od samog početka i to sam tražila i od svojih suradnika. I mislim da nas je to dovelo do rezultata koje sada imamo i na koje sam ponosna.

MEDIA MARKETING: A šta bi obavezno trebali odbaciti iz tog nasljeđa?

IVONA MILAS: Danas je poslovno okruženje toliko dinamično da neka pravila koja su se mogla primjeniti prije čak i deset godina, sada više ne vrijede. Ja bih voljela da neke moje iskusnije kolege prihvate to i uživaju u izazovima i kreativnosti koje nam današnje tržište dopušta.

MEDIA MARKETING: Na čelu ste Degordian agencije u Mostaru, najveće full service digitalne agencije u BiH. Kakvo je tržište digitalnog marketinga u BiH, koje servise klijenti najviše traže?

IVONA MILAS: ​Postoji mnogo razlika između razvijenosti našeg tržišta i ostalih u kojima poslujemo. I u BiH klijenti shvaćaju da se moraju približiti potrošaču kako bi spoznali njegove potrebe i želje te prema tome kreirali ponude, a za takve potrebe tu su društvene mreže, u kombinaciji sa Googleom. Društvene mreže tu su da stvaraju potrebu, a Google da je ispunjava. ​Na početku našeg rada, Facebook je bio ”nešto na čemu se djeca igraju”, no danas velika većina brendova prepoznaje njegovu važnost, te da je pozicioniranje na društvenim mrežama gotovo nužno za opstanak u tržišnoj borbi. Također, mjerljivost je ono što naši klijenti vole, odnosno kada vide omjer uloženog i dobivenog. Najviše se traže usluge profesionalnog održavanja Facebook stranica, osmišljavanje i pisanje digitalnih strategija/nastupa određenih brandova na tržištu, te Google oglašavanje. U zadnje vrijeme imamo upita za SEO i setup Google Analyticsa, no nažalost, vrlo malo klijenata shvaća važnost toga.

MEDIA MARKETING: Ko su klijenti vaše agencije?

IVONA MILAS: Imamo klijente iz svih branši i iz cijele BiH. Super nam je da smo dobili povjerenje od svih i da iz svake branše shvaćaju da im je potreban digitalni marketing. Među njima su Mepas Mall, Konzum, Dr.Oetker, Lactalis, Telemach, Jagemeister, Wilkinson, Sarajevski kiseljak, PharmaS, Sport Vision, Eufor, Hotel Mepas, Leda, Sky Cola, Jack Daniel’s, Sensation, Bimaco, Mediteran Film Festival, BH Airlines, Helen Doron, te još mnogo njih koji nas angažiraju po potrebi za određene kampanje.

MEDIA MARKETING: Koji biste projekat posebno istakli, na koji ste najviše ponosni? 

IVONA MILAS: Projekat koji bih istaknula je online nastup Mepas Malla. Upravljanje digitalnim marketingom shopping centra znači da ne možeš pobjeći od offline aktivnosti, a zadatak marketinški stručnjaka centra kao što je Mepas Mall je dovesti potrošače u centar. Online aktivnosti u tomu uvelike pomažu, a kod njih najviše volimo što su nam ukazali potpuno povjerenje od samog otvaranja centra i nisu se pokajali.  Kroz protekle godine uspješne suradnje radili smo mnogo aktivnosti. Povremno bi krenule od nas (Čokofest, Vintage, Makeover) te bi online aktivnosti (prijave kandidata, zadaci za finaliste, razne online igrice) rezultirale velikim eventom u centru. S druge strane bismo od Mepas Malla bili zamoljeni da im damo digitalnu podršku za neke njihove aktivnosti (sniženja, periodične nagrade igre/natječaje). Reakcije fanova su pozitivne i došli smo do tog stadija da sve veći broj potrošača traži informacije na FB stranici prije samog posjeta centru. Dodatni poticaj i motivaciju daje činjenica da znaš kako ideje koje smisliš budu analizirane i u većini slučajeva na kraju prihvaćene, te da to povezivanje onlinea i offllinearezultira krajnjim zadovoljstvom potrošača.

MEDIA MARKETING: Znanje i iskustvo: šta je važnije i kako na najbolji način ispreplesti ta dva neizostavna aspekta rada i kreativnosti?

IVONA MILAS: Znanje bez iskustva je beskorisno, kao i obrnuto. Iako je teško reći što je važnije, mislim da je, s obzirom na već spomenutu dinamičnost današnjeg poslovanja, iskustvo koje svaki dan stječemo nezamjenjivo. Ali isto tako ljepota naše struke je i dijeljenje tih iskustava koje opet dovode do novih znanja za naše nasljednike.

MEDIA MARKETING: Šta savjetujete svojim vršnjacima? Da vam se pridruže u ovoj industriji ili da pokušaju naći bolji posao?

IVONA MILAS: Svojim vršnjacima savjetujem da rade ono što vole. Nije važna industrija u kojoj su, nego ono u čemu osoba nalazi zadovoljstvo. Koliko god bilo teško, mislim da se uvijek isplati biti ustrajan u onom što volite.

MEDIA MARKETING: Kako vidite budućnost komunikacijske industrije?

IVONA MILAS: Pa što se tiče digitalnog dijela oglašavanja, moram priznati da se jako veselim toj budućnosti! Svaki dan izlazi na tržište nešto novo i uspjeti će onaj tko se najprije prilogodi novim izazovima. No, ono što je bitno znati je da se trednovi mijenjaju, ali važno je i uvijek biti tamo gdje su potrošači. Ista pravila vrijede i za PR i za oglašavanje :).

(www.media-marketing.com)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.