Ivo Sanader ostaje u pritvoru – Jabuka.tv

Ivo Sanader ostaje u pritvoru

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader zasad ostaje u istražnom zatvoru, jer je njegov prijedlog jamčevine u utorak odbilo Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda uz obrazloženje da nekretnine nemaju “čistu” dokumentaciju pa one nisu dovoljno jamstvo kojima bi se država jednostavno i brzo mogla naplatiti u slučaju njegova bijega.

Nakon što je Vrhovni sud prošlog tjedna Sanaderu ukinuo presudu te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media zbog opasnosti od bijega i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna, obrana je predložila sudu da dvije nekretnine koje pokrivaju taj iznos prihvate kao jamstvo da Sanader tijekom sudskog postupka neće bježati.

No, kad je riječ o prvoj nekretnini u Kozarčevoj ulici, Vijeće je utvrdilo da ne postoji dovoljna garancija da bi se jamčevinom, odnosno hipotekom na dijelu kuće koja je u suvlasništvu Mirjane Sanader, polučila ona svha koja je potrebna, a to je osiguranje jamstvom i zamjena za istražni zatvor, rekao je novinarima glasnogovornik suda Krešimir Devčić nakon što je Vijeće iza zatvorenih vrata objavilo odluku strankama u postupku.

Obrana je u tom slučaju predložila da se jedna trećina kuće upiše na dvoetažnom stanu koji se nalazi u sklopu zgrade u Kozarčevoj, no Vijeće je zaključilo da se o neetažiranoj zgradi koja nema stanove kao posebne dijelove zbog čega je upitna komercijalna vrijednost tog dijela nekretnine.

Osim toga, kazao je Devčić, na toj zgradi nalazi se upis, odnosno blokada dvije trećine kao garancija u postupku eventulanog oduzimanja imovinske koristi od Ive Sanadera.

Kad je riječ o drugoj ponuđenoj nekretnini na Srebrenjaku koja je u vlasništvu jednog od Sanaderovih odvjetnika Gorana Suića, Vijeće je utvrdilo da iz zemljišnih knjiga proizlazi negativna zabilježba, a to je da u odnosu na tu zgradu nije položena građevinska ni uporabna dozvola.

“To je za sudsko Vijeće upitno. Postoji načelo povjerenja u zemljišne knige i samim time Vijeće smatra da je upitna vrijednost zgrade, odnosno prvenstveno komercijalna vrijednosti kao kasnija moguća naplata, odnosno da se iz njene vrijednosti poluči prvotna vrijednost jamstva od 12,4 milijuna kuna.

Predstavnici tužiteljstva su nakon izlaska iz zgrade suda novinarima izjavili da je prijedlog odbijen no, nisu htjeli komentirati odluku. Sanaderovi branitelji su na izlasku iz suda zaobišli novinare pa se od njih nije moglo doznati hoće li se žaliti na takvu odluku ili će sudu odmah podnijeti novi prijedlog jamčevine.

Nezadovoljna stranka, u konkretnom slučaju obrana, ima pravo na žalbu Vrhovnom sudu u roku od tri dana od primitka pisanog rješenja. Ukoliko se odmah odluči podnijeti novi prijedlog jamčevina bit će ponovno zakazano ročište na kojem će Izvanraspravno vijeće donijeti odluku.

“Obrana uvijek ima mogućnost da naknadno ponudi odgovarajuće druge nekretnine, gotov novac ili pokretnine ili bilo što drugo što ima svoju vrijednost koja se može jednostavno i brzo naplatiti”, kazao je Devčić.

Presudu protiv bivšeg premijera, koji je na današnje ročište doveden iz zatvora u Remetincu, i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući HDZ, Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak i vratio na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna, i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanader je u ekstradicijskom zatvoru u Austriji i u remetinečkom zatvoru proveo nešto manje od četiri godine, a odsad će se, prihvati li sud nekretnine kao jamčevinu, u nastavku sudskih postupaka braniti sa slobode.

(Fena)


3 komentara

  • Mi imali jako puno para.mi njih dali veoma dobrim ljudima.oni zaposliti puno ljudi.BRAVO…..nakon tog dodje nam prava demokracija mi nestao nam novac.neplatise drz ne daj drz ne daj.da bi ustvari ispostavilo se ovo općina opština odnosno grada varao na zemljištima varao u uplati doprinosa varao u plaćanju poreza varao u koncesijama.osnovao neustavnim preduzeća.reketare razne osobe ljude.reketare djecu njihove roditelje itd itd. Postavlja se pitanje DOKLE??¿????

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.