Ivica Pivac najavio skori završetak izgradnje pogona u Ljubuškom

Grupa Pivac, u čijem su sustavu Mesna industrija Braća Pivac, PPK karlovačka mesna industrija, Mesna industrija Vajda i Kraš, svrstava se i u sam vrh hrvatske prehrambene industrije.

U pandemijskom razdoblju ta je Grupa koja zapošljava preko dvije tisuće ljudi povećala proizvodne kapacitete te ostvarila rast prodaje. U dramatičnoj 2020. povećala je ukupne prihode na 3,42 milijardi kuna, a prošle su godine tu poziciju dodatno učvrstili.

Nalazimo se u vrlo neizvjesnim vremenima i dosadašnja su iskustva pokazala da je nezahvalno donositi prognoze. Međutim, nadamo se da će 2022. godina konačno donijeti smirivanje pandemije. Premda koronakriza nije toliko dramatično utjecala na prehrambenu industriju u odnosu na neke druge gospodarske grane, uvjeti poslovanja i za nas su daleko od idealnih pa se nadamo da ćemo u ovoj godini svjedočiti pozitivnom raspletu situacije po pitanju Covida-19, kaže Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac, čije je sjedište u Vrgorcu.

Osim neposrednih posljedica pandemije, odnosno otežane organizacije poslovanja zbog obolijevanja i preventivnih samoizolacija djelatnika, izazov su im gospodarski efekti koji na poslovanje utječu kroz rast ulaznih troškova proizvodnje. U prošloj godini porasle su im cijene repromaterijala, stočne hrane, pojedinih kategorija mesne sirovine, goriva, zaštitne opreme te sredstava za sanitaciju i higijenu. Uz sva ta poskupljenja, cijene finalnih proizvoda Pivac Grupe nisu se značajnije mijenjale.

Za ovu godinu najavljeno je drastično povećanje cijena električne energije, plina i naftnih derivata, koje će se automatski odraziti na nova poskupljenja svih vrsta sirovina, a time dakako i na dodatan rast troškova proizvodnje. Već mjesecima svjedočimo inflaciji, a uslijed najavljenih poskupljenja energenata upravo inflaciju vidimo kao najveći izazov poslovanju u 2022. godini, kako za Grupu Pivac, tako i za ostale gospodarske subjekte na tržištu, navodi Ivica Pivac koji obiteljskom tvrtkom upravlja zajedno sa suvlasnicima, bratom Nevenom i nećakom Miljenkom.

Kompanija Mesna industrija Braća Pivac najveći je pojedinačni dioničar u Krašu, među deset najvećih su dioničara Podravke, a posjeduju i značajan udjel u Hotelima Makarska.

Usprkos svim neizvjesnostima i otegotnim faktorima, Grupa Pivac čvrsto ostaje pri svojoj namjeri da u idućih nekoliko godina nastavi ulagati u nove tehnologije, strojeve i opremu, širenje proizvodnih i skladišnih kapaciteta te u zelenu transformaciju koja će im omogućiti energetsku samodostatnost. Krajem ove godine očekuje se završetak druge faze velikog pogona za preradu mesa i mesnih prerađevina Ravča 2 čija je ukupna vrijednost 25 milijuna eura, a sufinanciran je europskim sredstvima. Naime, odmah po puštanju u rad pogona za proizvodnju Dalmatinskog pršuta i ostalih trajnih suhomesnatih proizvoda, 2020. je neposredno uz pršutanu započela gradnju tog novog pogona koji se prostire na više od 15 tisuća četvornih metara.

Taj projekt od izuzetne nam je važnosti ne samo zato što ćemo njime kompletno objediniti sve proizvodne procese na jednoj lokaciji, već i zbog toga što će modernizacijom i povećanjem proizvodnih kapaciteta osigurati povećanje produktivnosti, poboljšanje kvalitete finalnih proizvoda te otvaranje prilike za bolje pozicioniranje na tržištu i na taj nam način, dugoročno, omogućiti značajniji iskorak na europsko tržište, objašnjava Pivac koji u idućih nekoliko godina namjerava nastaviti jačati prodaju na postojećim, ali i širenje na nova tržišta.

Grupa Pivac svoje proizvode plasira na tržišta Njemačke, Slovenije, Bugarske, Poljske, Švedske, Rumunjske, Austrije, Belgije i ostalih zemalja EU, a značajne rezultate bilježi i na tržištu Srbije te ostalih trećih zemalja. Na europskom tržištu najvećim potencijalom smatraju svoje proizvode s dodanom vrijednošću, Dalmatinski pršut, Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica, koji su zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU.

Do kraja ove godine planiraju završiti i radove u Ljubuškom u BiH, gdje se na više od 20 tisuća četvornih metara gradi kompleks koji će obuhvatiti proizvodne pogone za obradu i preradu mesa te zaposliti oko pedeset djelatnika. No, tu nije kraj investicijama Grupe Pivac kojoj je jedan od prioriteta i nastavak širenja kapaciteta vlastitog uzgoja svinja i junadi. U 2021. godini u segmentu primarne proizvodnje dosegli su preko 11.000 grla junadi i više od 150.000 svinja.

Cilj nam je rast samodostatnosti vlastite sirovine za potrebe proizvodnje, odnosno osiguravanje što je moguće većeg udjela domaće sirovine u finalnim proizvodima. Osim uzgojem junadi na vlastitim farmama, domaću sirovinu osiguravamo i kooperacijom s hrvatskim farmerima. Surađujemo s njih više od 80, prvenstveno u Slavoniji i Međimurju, a u planu je i širenje kooperacije sa svim domaćim uzgajivačima zainteresiranima za suradnju, rekao je direktor Grupe Pivac koja u svom planu ima i širenje mreže trgovina te modernizaciju postojećih poslovnica.

U vlasništvu Mesne industrije Braća Pivac je i turistička tvrtka Sol tourism koja ima dva hotela u Makarskoj te jedan hotel i jedan hostel u Dubrovniku. Pivac kaže da, iako ulaganja u turizam smatraju korisnima u kontekstu diversifikacije poslovanja, trenutačno ne planiraju dodatne investicije i širenje poslovanja u tom smjeru. Fokus im je jasan.

Bez obzira na sve prepreke i izazove s kojima smo se suočili u protekle dvije godine i koji su tek pred nama, naša je vizija jasna: nastavkom pozitivnih trendova, daljnjim rastom i ulaganjima u proizvodnju, samodostatnost i maloprodajnu mrežu, nastavit ćemo raditi na revitalizaciji agrara i proizvodnje u Hrvatskoj, zaključuje Ivica Pivac.

(Nikolina Oršulić/Lidermedia.hr)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.