Ivica Osim otkriva što to Hrvati imaju, a Srbi nemaju!

Ivica Osim, odnosno popularni “Štraus sa Grbavice” otkrio je za “Sputnik” da je Hrvatska imala bolje kontakte sa Zapadom i da je tamo više naučila i stoga je sada pred vratima raja.

„Medijski gledano, bili su umjereniji nego mnogi drugi. Ono što Dalić često priča, ta skromnost je vrlo bitna, bar na našim prostorima, da ostanemo na zemlji. Ništa slučajno ne dolazi. Puno je rada i talenta koga su, hvala bogu, Hrvati imali. Imali su nekoliko izvanrednih igrača i dobro su iskoristili političku situaciju na Balkanu. Sve je to njima u prilog išlo i na jedan mudar način su to iskoristili. Od nekadašnjih neprijatelja pravili su sebi prijatelje i vrlo pametno su postupali, bez neke velike pompe“, smatra Osim.

Osmi ističe da je nogometni uspjeh Hrvatske pokriven kvalitetom i da su oni izvukli maksimum iz svega, uključujući i ponašanje nogometaša.

“Stvarali su uvijek jednu pozitivnu klimu i njihovi igrači su odgajani na jedan drugačiji način. Nisu završavali karijeru sa parama koje dobiju u državama u kojima igraju, već su išli dalje i to su radili na najbolji mogući način – ne podcjenjujući nikoga i ne precjenjujući nikoga. A to je najteže, naći neku mjeru da znamo tko smo, gdje smo i što možemo a što ne možemo. I to, objektivno, treba iznijeti i oni su to napravili. Sada će biti neke pompe, ali to je zasluženo. Ipak je teren taj koji sve pokazuje. Uspjeli su napraviti jednu momčad koja je vrlo motivirana i tu motivaciju su zadržali dugi niz godina“, objašnjava najpopularniji izbornik ex Jugoslavije.

“Hrvati su mnogo toga naučili”, ističe Osim i dodaje da za ostale “Jugoslovene” važi da „mi znamo sve, a ne volimo učiti“.

„Treba znati učiti, što reče Dalić, treba biti ponizan i skroman i treba prihvatiti da netko nešto bolje radi, a na to mi ne pristajemo nikada. Kada pristanemo na to da netko nešto bolje radi i uradi od nas i da nam to bude primjer, a vrlo smo teški na tome, to će biti najbolji put. Ovo je dokaz više zašto su Hrvati došli do finala a, zašto ne – Srbija. Prema tome, ovdje treba biti pametan i iskoristiti iskustva Hrvatske koja su svježa i preispitati sebe, igrače i njihovo ponašanje, kao i medije, pošteno govoreći“, ocjenjuje „Štraus sa Grbavice“.

Osim se nada da će iz hrvatsog iskustva cijeli Balkan izvući pouku.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.