Ivanić: Sazvat ćemo direktore sigurnosnih agencija zbog migranata

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na današnjoj pres-konferenciji najavio je da će Predsjedništvo BiH u kraćem roku sazvati sve direktore sigurnosnih agencija na državnoj razini kako bi se intenzivirale aktivnosti u vezi pojačanog priliva migranata u Bosnu i Hercegovinu.

U BiH tijekom ove godine ušlo je 7.158 stranih državljana – migranata, te se procjenjuje da ih je do ovog trenutka ostalo 2.500. U posljednjih sedam dana priliv je smanjen sa 50 dnevno, na manje od 20 migranta. Oko 650 ih je u prošlog tjedna vraćeno u Srbiju i Crnu Goru, izvijestio je Ivanić.

Razmatrajući status imovine u BiH, entiteta i pravnih subjekata u Republici Hrvatskoj, Predsjedništvo BiH je utvrdilo da  “postoji mnogo elemenata koji ugrožavaju pravo pravnih subjekata i naših ljudi”.

Zato su preduzete određene aktivnosti posebno kroz Savjet ministara BiH, a Predsjedništvo je danas zaključilo da Pravobraniteljstvo BiH u najkraćem mogućem roku stupi u kontakt sa Pravobraniteljstvom Hrvatske i da se na toj razini  pokuša razriješiti dio pitanja, rekao je Ivanić.

Drugi zaključak odnosi se na najveći dio imovine – to je imovina koja se nalazi u pasivnom podbilansu entiteta, kojim upravljaju entitetske vlade.

Zato predstoji poziv vladama entiteta da otvore sudske procese za zaštitu imovine i pripreme sve moguće dokaze, istakao je Ivanić, nadajući se da će navedene aktivnosti dovesti do međusobnog sporazuma između BiH i Hrvatske.

U suprotnom Bosni i Hercegovini preostala bi tužba za zaštitu svojih prava, do čega, kako smatra Predsjedništvo BiH, ipak neće doći.

U okviru procesa evropskih integracija, Ivanić je optimista da će dodatna pitanja Europske komisije relativno brzo biti riješena, a koja se većinom odnose na političke kriterije.

Pitanja su, poručio je, upućena nadležnim radnim grupama.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva BiH, Ivanić je prokomentirao uhićenje Daneta Lukajića u Hrvatskoj, pozivajući institucije Hrvatske da ga oslobode jer će sve drugo, kako tvrdi, ostaviti pozitivne efekte za međusobne odnose.

Eventualno ako imaju nekakve dokaze nek ih dostave institucijama BiH, naglasio je Ivanić na čiji su zahtjev bh. diplomatski predstavnici posjetili Lukajića.

Po njegovom mišljenju uhićenje  Lukajića je pritisak na organizatore skupa i dovodi do novog pravosudnog principa u zemljama susjedstva.

Skupilo se nekoliko stotina ljudi, bez ikakve provokacije. Većina su rođaci, rodbina, roditelji koji su tamo došli. Sljedeće godine ću i sam biti prisutan na tom obilježavanju, dodao je Ivanić, koji će u idućim danima nastojati da bude u komunikaciji sa obitelji uhićenog Lukajića.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.