Ivana Petrović: Komšić nije spomenuo ni Hrvate ni treći entitet

Bosna i Hercegovina dobila je novo Predsjedništvo, ponovno bez predstavnika kojeg je izabrao hrvatski narod. A na čelu tog tijela trenutačno je osoba pod američkim sankcijama – Milorad Dodik.

U Sarajevu je sve pratila urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, koja je analizirala stavove novog Predsjedništva.

Svi su ostali na pozicijama iz svojih predizbornih kampanja. Bošnjački predstavnik Šefik Džaferović kaže da se presuda Ustavnoga suda u slučaju Ljubić krivo interpretira. Iako je presuda jasna kao dan, on i njegova stranka SDA smatraju da ta presuda derogira presudu suda u Strasbourgu u slučaju Sejtić-Finci, ali ja ne vidim nikakvu vezu između te dvije presude, rekla je Ivana Petrović.

Presuda u Strasbourgu odnosi se na nacionalne manjine, a presuda Ljubić na zastupljenost konstitutivnog naroda u Domu naroda Federacije, dodala je.

Željko Komšić održao je jedan građanski govor i u razgovoru ni u jednom trenu nije rekao da će se založiti za treći entitet ili visoki stupanj kantonalizacije Federacije. On stalno govori o služenju svim građanima, što znači da ostaje na svom građanskom konceptu prije izbora, zaključila je Petrović, prenosi Dnevnik.hr.

Milorad Dodik navaljuje na politiku SAD-a i daje do znanja da mu je jasno da je politika te velesile snažan držač ovakvog koncepta u BiH.

On kritizira hrvatsku politiku i tu je čak i u pravu jer su i predsjednik Mesić i ondašnje vlade stajale mirno za vrijeme Berijevog i Petrićevog udara na Ustav.

Dragan Čović danas nije došao na inauguraciju i nije se službeno oglasio o razlozima nedolaska. Komšić ga je optužio da nije dao suglasnost da na inauguraciju dođu predsjednici Hrvatske i Srbije, iako su kako tvrdi Komšić, za to oboje bili raspoloženi. Ključno je sada pitanje hoće li se u ustavnom roku konstituirati Dom naroda, izvijestila je Petrović.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • dobit cete 🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻sve rafalno!

  • Za bosnjacki stolac (vas balije je izmislio najveci zlocinac u povjesti a to je “tito” zato ste isti ko i vaš “izmislilac”) .
    A sta kazes za ove takozvane muslimane u vojsci što su svaki dan jeli krmetinu a znali su da je jedu jesu li oni vjernici ili samo muslimani na papiru da dobiju radno misto i bolju placu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.