Ivan Vukadin registrirao novu stranku, traje proces formiranja većine u Skupštini HBŽ

HBŽ bi napokon mogla dobiti novu vladu, predvođenu mandatarom Ivanom Vukadinom, koji je nedavno isključen iz HDZ-a BiH.

Ako se to dogodi, HDZ BiH će prvi put ostati bez izvršne vlasti u ovoj županiji. Zakonodavnu je već izgubio, kao i vlast u tamošnjem najjačem poduzeću “Hercegbosanskim šumama”, javlja BHRT.

Predsjedavajući županijske Skupštine HBŽ Jozo Ćosić (HDZ 1990)  se nada kako će ova županija do kraja ovoga mjeseca dobiti novu vladu.

Gospodin Vukadin, imenovani mandatar, uvidio je da ima 17 ruku i da traži ruke još nekoliko zastupnika da ta vlada bude još sigurnija, kazao je Ćosić.

Ivan Vukadin pak ističe kako bi ta potrebna skupštinska većina tek idućih dana trebala biti definirana.

U ulozi mandatara počinju razgovori sa svim političkim opcijama koje participiraju u Skupštini Hercegbosanske županije i ja sam uvjeren da će nakon prvog kruga razgovora biti poznata i većina koja će biti procijenjena i dogovorena u drugom krugu razgovora, ističe Vukadin.

Zbog nepoštivanja stranačkog Statuta, Ivan Vukadin je nedavno isključen iz HDZ-a BiH. No, on je već registrirao novu političku stranku Hrvatski nacionalni pomak kojemu će uskoro, barem prema onomu kako se već ozbiljno nagašđa, pristupiti i svi preostali duvanjski HDZ-ovi zastupnici, njih ukupno šest.

HDZ BiH ostat će na jednom zastupniku, eventualno dva, tako da ne vidim njihov kapacitet da uopće razmišljaju oko formiranja vlade, kazao je Draško Dalić, zastupnik Županijske nevosine liste.

U HDZ-u BiH koji je svojedobno za mandatar predložio Ivana Jozića iz Livna, ništa nisu htjeli komentirati. No, sasvim je sigurno da ta stranka, za razliku od HDZ-a 1990, neće podržati Vukadina. Pitanje je, međutim, kako će se u cijelom tom slučaju ponijeti ostali zastupnici, pogotovo zastupnici SDA i SNSD-a.

Ipak prirodni saveznici HDZ-a BiH su SNSD i SDA, tako da je vrlo teško očekivati da SDA i SNSD budu s novom političkom grupacijom, dodao je Dalić.

Iz redova SDA ipak dopiru takve informacije kako su oni vrlo blizu dogovora s novim mandatarom, čelnikom Hrvatskog nacionalnog pomaka, ali to službeno nisu htjeli potvrditi.

Naša konačna odluka će biti – bilo koja strana uspije napraviti dvotrećinsku većinu, je rasprava na županijskoj organizaciji i traženje suglasnosti od vrha stranke, kazao je Hikmet Hodžić, predsjednik ŽO SDA.

Kako će se u ovom slučaju ponijeti SNSD, stranka bez čije podrške, također, nema nove vlade, nije se uspjelo doznati. Sve ipak upućuje na to kako se do nove vlade baš i neće tako jednostavno doći, a ako se u tome i uspije, tomu bi, po svemu sudeći, najviše moglo kumovati to što je nedavno grupacija političara okupljenih oko Ivana Vukadina preuzela kontrolu nad ovdašnjim JP “Hercegbosanske šume”, koje je u procesu sastavljanju vlasti, čini se, bilo i ostalo jedna od najjačih političkih poluga.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.