Ivan Hrkaš u Širokom Brijegu predstavio fotografije iz serije “Bamitbah”

U utorak je u popodnevnim satima u Franjevačkoj galeriji otvorena izložba fotografija iz serije “Bamitbah” sarajevskoga umjetnika Ivana Hrkaša.

Na izložbi je prikazano 29 analognih dokumentarno-umjetničkih fotografija o svakodnevici u Židovskoj općini, odnosno o kuhinji otvorenih vrata u kojoj se pružala pomoć potrebitima.

Otvorenje izložbe vodila je Željka Šaravanja, a pozdravnim riječima nazočne je pozdravio fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije, koji je izrazio zadovoljstvo brojem nazočnih, unatoč kiši koja je obilno padala.

Izložene fotografije publici je predstavila povjesničarka umjetnosti Anja Bogojević, koja je istaknula da je umjetnik za stvaranje ovih fotografija bio dvostruko motiviran.

“S jedne  strane, riječ je o prostoru koji ima svoju jasnu materijalno-simboličko značenje za građane Sarajeva, a s druge strane autorovo je djetinjstvo upravo ispunjeno boravkom u tom prostoru, boravkom s roditeljima i prijateljima. Zapravo je djetinjstvo istkalo sjećanje na određeni prostor”, rekla je Bogojević te je dodala da su fotografije nastale četveromjesečnim radom umjetnika, odlaskom u kuhinju, razgovorom s ljudima i sasvim intimno bilježio trenutke.

Ivan Hrkaš zahvalio se svima nazočnima na interesu za izložbu i istaknuo je sreću činjenicom da ima priliku ovaj projekt predstaviti u Hercegovini, odakle vuče korijene.

U izjavi za portal Jabuka.tv umjetnik je otkrio da se u istraživačkom radu inače bavi intimom, prostorom i prostorima koji ga podsjećaju na vrijeme odrastanja.

“Tih je prostora jako malo ostalo, a jedan od tih prostora je i upravo ovaj koji je prikazan na fotografijama u Franjevačkoj galeriji. U tim fotografijama izražena je želja da ga konzerviram, odnosno da ga nekako zaštitim od mogućega propadanja i nestajanja, a tako je nastalo i knjiga pod nazivom ‘Bamitbah’. Sve je to jedna mirovna i pozitivna priča, priča koja povezuje sve ljude u Sarajevu”, objasnio je Ivan Hrkaš.

Izložbu je svečano proglasio otvorenom Vinko Topić, predsjednik Gradskoga vijeća Širokoga Brijega, a ugođaj je dodatno uveličala i Ana Matijević, učenica 5. razreda Osnovne glazbene škole u Širokom Brijegu, u klasi prof. Snježane Rezić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.