Italija zatražila izručenje Bilala Bosnića

Interpol Italije raspisao je 19. svibnja međunarodnu tjeralicu za Huseinom Bilalom Bosnićem, bh. državljaninom nepravomoćno osuđenim na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam.

 Međutim, prema važećim zakonskim propisima BiH, Bosnić ne može biti izručen s teritorija BiH jer je bh. državljnin.

Kako doznaje Žurnal, talijanski policijski i pravosudni organi sumnjiče Bilala Bosnića da je, na teritoriju te države, vrbovao nekoliko osoba (talijanskih državljana) za odlazak u Siriju. Prije dvije godine bh. pravosuđu dostavljeni su dokumenti koji dokazuju Bosnićev angažman u Siriji, a kao član njegove grupe naveden je slovenski državljanin Rok Žavbi, za kojim je, također, nedavno raspisana tjeralica i koji će, na osnovu europskoga uhidbenoga naloga, iz Slovenije biti izručen u Italiju.

Ismail Mešinović, četvorogodišnji dječak, jedna je od žrtava upravo grupe Bilala Bosnića. Dječak se u središtu pažnje talijanskih medija našao kada je prije dvije godine objavljena njegova fotografija iz Rake, grada koji je u tom trenutku kontrolirala Islamska država. Ismail je, naime, u Siriju otputovao zajedno sa svojim ocem Ismarom Mešinovićem iz Doboja, koji je bio na privremenom radu u talijanskom gradu Cadoreu. Ubrzo nakon odlaska u Siriju, Ismar je poginuo, a njegov sin Ismail ostao je u rukama pripadnika ISIL-a. Njegova majka, Kubanka Lidije Solano Herrera (35), koja je ostala u Italiji, kazala je tada da je njezin suprug bio pod utjecajem imama u Castelfrancu Venetu, odnosno Bilala Bosnića.

Bilal Bosnić je, potom, napustio Italiju, a vrbovanje je nastavio na teritoriju BiH, gdje je u rujnu 2014. godine uhićen u akciji kodnoga imena Damask. U studenom prošle godine, Sud BiH osudio je Bilala Bosnića na sedam godina zatvora.

U presudi se navodi da je Bosnić tijekom 2013. i 2014. godine – kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizirane izvan službenih institucija Islamske zajednice BiH – u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, svjesno s pozicije vjerskoga autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici javno poticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Dalje se navodi da je optuženi javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem  YouTube-a, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu dijelom organizirane terorističke grupe ISIL, kao i da pripadnici te grupe sudjeluju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Bilal Bosnić trenutno se nalazi u pritvoru.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.