Italija priznala istospolne zajednice

Nakon desetljeća napora boraca za prava homoseksualaca i mjeseci političkih pregovora, talijanski Parlament je u srijedu 11. svibnja 2016. godine dao dozvolu za zakonsko prihvaćanje istospolnih parova. Time će taj dan ostati u posebnom sjećanju za talijansku LGBT zajednicu.

Za zakon je glasovalo 372 zastupnika i zastupnica, protiv ih je bilo 51, a suzdržanima se izjasnilo 99 parlamentaraca.

Ipak, zagovornici istospolnih zajednica nisu posve zadovoljni te su se žalili da zakon ne daje svu ravnopravnost kao u tradicionalnim brakovima. Tako se osobama u istospolnim zajednicama ne dozvoljava posvajanje partnerova ili partneričina biološkoga djeteta, sklapanje braka i i posvajanje djeteta. Zbog toga, kao i zbog činjenice da je Italija ovaj zakon donijela 20 godina nakon što su ga počele donositi druge zemlje, mnogi su još uvijek nezadovoljni.

“Zid protiv ljudskih prava u ovoj državi, koji je većim dijelom podignut od strane Vatikana, pao je i upravo je zbog toga ova odluka povijesno i politički važna” rekao je Franco Grillini, vrlo poznat talijanski odvjetnik i odvjetnik za prava homoseksualaca. I on ističe da borba ide dalje jer žele da istospolni brakovi u Italiji budu odobreni kao i u mnogim drugim zapadnim zemljama.

Predsjednik Italije Sergio Mattarella treba potpisati zakon u roku od mjesec dana, čime će on stupiti na snagu. Samo potpisivanje zakona puka je formalnost.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.