Italija: Petero mrtvih u požarima i nevremenu

Najmanje je pet ljudi izgubilo život u Italiji u olujnom nevremenu na sjeveru i u požarima na Siciliji, zbog čega bi vlada mogla proglasiti izvanredno stanje u najteže stradalim područjima.

S velikom tugom sam primila vijest o dvama nesretnim slučajevima koje je prouzročilo nevrijeme, u kojima su život izgubile šesnaestogodišnja djevojka u izviđačkom kampu u Bresciji (na sjeveru) i žena u Lissoneu (na sjeveru) na koju je palo drvo, napisala je premijerka Giorgia Meloni u poruci na Twitteru koji je promijenio ime u “X”.

Jak vjetar koji je puhao brzinom od 110 km/h, obilna kiša i tuča sručili su se u utorak rano ujutro na Milano, gospodarsko središte zemlje, poplavivši ulice i čupajući drveće, koje je mahom padalo na cestu. Lokalna tvrtka za javni prijevoz izvijestila je o ozbiljnoj šteti na elekromreži, a novinarka AFP-a o privremenom prekidu opskrbe vodom u povijesnom središtu grada, prenosi Hina.

Dok na sjeveru poluotoka hara nevrijeme, jug je zahvatio toplinski val s temperaturom od 47,6 Celzijevih stupnjeva, koliko je u ponedjeljak izmjereno u Cataniji, na Siciliji, priopćila je tamošnja civilna zaštita. Izgorjela tijela dvoje sedamdesetogodišnjaka pronađena su u kući koju je zahvatio požar, a 88-godišnjakinja je umrla blizu Palerma, pisala su glasila u utorak navečer.

Sicilijanski vatrogasci su se uz to u noći na utorak borili s nekoliko požara, a jedan je stigao blizu zračne luke u Palermu koja je tijekom jutra bila zatvorena na nekoliko sati. Predsjednik sicilijanske regije Renato Schifani rekao je da će zatražiti od vlade, koja zasjeda u srijedu, da proglasi izvanredno stanje na tom sredozemnom otoku.

Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama vidi se vatra pokraj autoceste blizu Siracuse i putnici koji zbunjeni promatraju, a na internetu se pojavila fotografija nesvakidašnjeg komada leda promjera 19 cm koji je u ponedjeljak navečer pao u Azzano Decimu, u okolici Pordenonea, na sjeveroistoku. Zbog požara je poremećen bio i željeznički promet.

Klimatski poremećaj koji je udario na našu zemlju zahtijeva od svih nas, bez iznimke, da mijenjamo ponašanje, rekao je ministar za civilnu zaštitu Nello Musumeci.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.