Istraživanje pronašlo rješenje nesanice! S ovim trikom zaspat ćete kao beba

Nesanica je jedan od velikih problema današnjice.

Američka akademija medicine spavanja otkrila je da jedna od tri odrasle osobe u Americi ima simptome nesanice, a podaci pokazuju da se godišnje dogodi oko 100 tisuća nesreća povezanih sa spavanjem za volanom.

Ako se pronalazite u ovom opisu, postoji trik za koji znanstvenici tvrde kako bi vam mogao pomoći da konačno u miru i brže zaspete.

U nedavno objavljenoj studiji u suradnji s UT Health Science Centrom u Houstonu i Sveučilištem u Južnoj Kaliforniji, istraživači su utvrdili da topla kupka ili tuš jedan do dva sata prije spavanja može značajno poboljšati vaš san, prenosi The Conversation.

“Otkrili smo da topla kupka od oko 40°C stupnjeva u trajanju od desetak minuta može značajno poboljšati ukupnu učinkovitost spavanja”

Moj tim i ja pregledali smo više od 5000 studija koje povezuju kupanje i san. 17 studija ispunilo je naše kriterije za istraživanje utjecaja tople kupke ili tuširanja na san.

Koristili smo statistički postupak za kombiniranje podataka iz više studija i za pronalaženje optimalnog vremena za kupanje.

Otkrili smo da topla kupka od oko 40°C stupnjeva u trajanju od desetak minuta može značajno poboljšati ukupnu učinkovitost spavanja, izjavio je jedan od autora studije, Shahab Haghayegh sa Sveučilišta u Texasu.

Drugim riječima, topla kupka sat-dva prije odlaska u krevet potiče čvršći san, u usporedbi s uobičajenim spavanjem bez kupanja. Također, ako se okupate ili otuširate u toploj vodi prije spavanja, 36 posto je veća šansa da ćete brže zaspati.

Zašto topla kupka ili tuš pomažu? Naša tjelesna temperatura nije konstantna – viša je ujutro i navečer, a najniža je tijekom noćnog spavanja.

Nakon tople kupke ili tuširanja, tijelo donosi veliku količinu protoka krvi na površinu, posebno u ruke i noge. Taj protok krvi donosi toplinu iz jezgre na površinu i odbija toplinu u okoliš, što uzrokuje pad tjelesne temperature. Stoga, kupka ili tuširanje jedan do dva sata prije spavanja pomoći će vašem bioritmu i poboljšati san.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.