Istraživanje pokazalo da proteinski šejkovi uzrokuju debljanje

Znanstvenici vjeruju da bi nas svakodnevni proteinski napitci mogli koštati gomilanja kilograma. Proteinski napitci i shakeovi puni su aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) koje su neophodne za izgradnju mišićnih vlakana. Obično ih uzimamo nakon treninga u teretani kako bismo oporavili svoje mišiće. No, ispostavilo se da bi ovi pripravci mogli imati neke negativne nuspojave, piše The Sun.

Znanstvenici sa Sveučilišta Charles Perkins u Sydneyu otkrili su da previše proteinskih napitaka može smanjiti naš životni vijek, učiniti nas manje raspoloženim, te koncem dovesti do povećanja tjelesne težine.

I dok se pokazalo da dijete s visokim udjelom bjelančevina i niskom razinom ugljikohidrata povoljno utječu na reproduktivnu funkciju, one su imale štetne učinke na zdravlje u srednjem i kasnom životu, a također su dovele do skraćivanja životnog vijeka. Konzumiranje BCAA kiselina može dovesti do visoke količine kiselina u našoj krvi, kazala je dr. Samantha Solon-Biet.

Smanjenje serotonina uzrokovano prekomjernim unosom BCAA kiselina može dovesti do izraženog osjećaja gladi, što dovodi do prekomjernog jedenja, kazao je prof. Stephen Simpson, prenosi Večernji.hr.

Eksperiment je proveden na miševima kojima je dana standardna, dvostruka i mala količina BCCA kiselina. Oni koji su uzeli dvostruku količinu, povećali su unos hrane nakon, što je rezultiralo pretilošću i kraćim životom. Zaključak? Ne uzimajte protein u obliku praha nego iz široke lepeze proizvoda kao što je meso, riba, jaja, konoplje i grašak koji sadrže proteine i aminokiseline, a dolaze i s dodatnim prednostima poput vlakana, vitamina i minerala.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.