Istraživanje: Med je bolji za kašalj i grlobolju od modernih lijekova | Jabuka.tv

Istraživanje: Med je bolji za kašalj i grlobolju od modernih lijekova

Novo istraživanje pokazalo je da bi med mogao biti bolji lijek za kašalj i prehladu nego moderni lijekovi.

Istraživači kažu da je med djelotvorniji u ublažavanju simptoma prehlade i gripe nego uobičajeni komercijalni lijekovi, te da može biti sigurnija, jeftinija i dostupnija alternativa antibioticima.

Istraživači potiču liječnike da propisuju pacijentima med umjesto antibiotika koji mogu uzrokovati i nuspojave, ali i otpornost ako se prekomjerno konzumiraju.

Med se odavno koristi kao kućni lijek protiv kašlja, ali njegova učinkovitost u liječenju nekih drugih bolesti nije bila ozbiljno istraživana.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford pregledali su baze podataka relevantnih studija koje su uspoređivale efikasnost meda ili pripravka s medom i standardnih ​​modernih lijekova, kao što su antihistaminici, ekspektoransi, sredstva za ublažavanje kašlja i lijekovi protiv bolova.

Rezultati istraživanja pokazali su da je med učinkovit u tretiranju upale gornjih dišnih puteva.

Med je široko dostupan i jeftina je alternativa antibioticima. Med bi mogao pomoći naporima da se uspori širenje antimikrobne rezistencije, ali potrebna su dodatna kvalitetna ispitivanja uz kontroliranje placebom, naveli su istraživači.

Istraživači su analizirali rezultate 14 kliničkih ispitivanja u kojima je sudjelovao 1761 ispitanik različitih dobnih skupina. Pokazalo se da je med bio učinkovitiji od uobičajenih lijekova, pogotovo pri suzbijanju kašlja.

Međutim, kada su pogledali studije u kojima se med uspoređivao s placebom, autori nisu uspjeli doći do istog zaključka kao i kod drugih usporednih studija te su zaključili da su na tom polju potrebna dodatna istraživanja.

Budući da je većina URTI-a virusna, propisivanje antibiotika je i neučinkovito i neprikladno, naveli su autori istraživanja.

Većina prethodnih istraživanja pokazalo je da med može ubiti bakteriju. Osim toga, med je učinkovit i protiv E. coli i salmonele.

(Hina)


Komentiraj: