Istraga zrakoplovne nesreće kod Mostara: Misterij s nadzorom i dozvolom

Dio mozaika oko istrage koja se provodi nakon pada maloga zrakoplova južno od Mostara u kojemu je sredinom ovoga mjeseca poginulo pet osoba, od kojih je troje bilo djece, već je složen nakon što je završen tehnički dio kojega je provodilo stručno povjerenstvo državnoga ministarstva prometa i veza.

Naime, kako tvrdi Večernjak, povjerenstvo kojemu je na čelu bio Salko Begić je taj izvještaj dostavilo u ministarstvo te je proslijeđeno tužiteljici Diani Kajmaković koja vodi cijelu istragu.

Kontrolni toranj bez komunikacije

“Kako se doznaje, tijekom posljednjega leta koji je trajao jako kratko, nisu zabilježeni tehnički problemi na letjelici koji bi se mogli povezati s posljednjim trenucima prije zrakoplovne tragedije”, objavio je Večernji list.

Naime, nakon vještačenja koje je provođeno na lokalitetu nesreće, gdje se snimao teren i posredstvom drona te su stručnjaci skupljali dijelove, kao i kasnijih provjera olupine letjelice u hangarima mostarske zračne luke nisu pronađeni nikakvi tragovi kvarova ili pak pojedinosti koji bi mogli ukazati na otkazivanja komandi.

Prema navodima Večernjega lista, ovaj tim dobio je i zapis s Kontrolnoga tornja mostarske Zračne luke koji je nadzirao sve letove koji su se odvijali kobnoga 13. svibnja ove godine. Tijekom posljednjega leta, kontrola nije uopće imala nikakvu komunikaciju s pilotom Ivanom Karačićem.

Prema tim informacijama, što se razlikuje od prvotnih kako se letjelica nije mogla uzdići te da pilot nije mogao postići visinu, navodi se kako se zrakoplov ipak uspio izdići iznad Mostara u panoramski obilazak, no vrlo brzo je promijenio smjer te je pilot preletio brdo Hum i naglo se uputio prema bivšoj zrakoplovnoj pisti koju je u vojarni Heliodrom koristila JNA.

Istraga je pokazala kako je zrakoplov također pao pod jako oštrim kutom, nakon čega se odmah raspao, pukao je jedan kotač, krilo se odlomilo po sudaru sa stupom koji ograđuje područje mostarskoga Aluminijskoga kombinata, a jedan bio trupa se odvojio.

Institucije šute

Četvero putnika, tj. mala djeca Lana i Luka Lovrić, te Arman Hadžiomerović i mladić Muhamed Sipović, ispalo je iz letjelice. Položaj pilota Ivana Karačića, čije je tijelo djelomično nagorjelo, također je upućivalo na jedan vrlo važan detalj. A to je da je ostao doslovno zgrčen i “zalijepljen” za upravljač.

“To sugerira na isti odgovor koji smo ranije neslužbeno dobili iz istrage kako je Ivan Karačić, koji je i ranije imao određenih zdravstvenih problema, doživio vjerojatno srčani udar. S obzirom na to da nije nestalo goriva ili pak to da nije bilo značajnijih kvarova, ovaj odgovor čini se najvjerojatnijim”.

Večernjak navodi kako će svi rezultati istrage, uključujući nalaz s obdukcije koju je proveo banjolučki obducent Željko Karan, tehničkih detalja oko letjelice i njezina pada, kao i poštivanja procedura letenja, biti dostavljeni tužiteljici Kajmaković, koja će odlučiti u kojem smjeru će završiti istraga ove tragedije.

S druge strane, Slobodna Bosna objavila je kako se nitko iz institucija odgovornih za provođenje domaće i međunarodne regulative, ponajprije ministar komunikacija i prometa kao i rukovoditelji BHDCA, nije oglasio niti pojasnio eventualne proceduralne nepravilnosti.

“Naime, zrakoplov koji je zaveden u Registru, nije bio predmet izdavanja dozvole za izvođenje radova iz zraka. Takva vrsta dozvole izdaje se u skladu s ‘Pravilnikom o izdavanju potvrde za pružanje usluga iz zraka’, što se primjenjuje na operacije pružanja usluga iz zraka koje se obavljaju za nadoknadu ili najam”, piše Slobodna Bosna.

Nedozvoljene operacije prijevoza putnika?

Iz informacija do kojih je došla Slobodna Bosna, evidentno je da su se toga kobnoga dana vršile nedozvoljene operacije prijevoza putnika uz naknadu.

“Bilo je planirano više od stotinu osoba koje bi se panoramskim letom ‘provozale’ iznad dijela Jasenice i Rodoča, što je pilot uredno naplaćivao, čime je prekršio Zakonske odredbe iz oblasti sigurnosti zračnoga prometa”, navodi Slobodna Bosna.

Postavlja se, također, i pitanje odgovornosti Ministarstva komunikacija i prometa i BHDCA, je li vršen odgovarajući nadzor na provođenjem zračnih operacija, i jesu li one bile u suprotnosti s dozvolom koju je izdala BHDCA.

Nije ovo prvi slučaj da se odredbe ovoga Pravilnika krše, koje su za posljedicu imale smrtne ishode, piše Slobodna Bodna podsjećajući kako se prije nekoliko godina, u Zalužanima također srušio zrakoplov, u kojem su stradali svi članovi posade, pilot i padobranci, a uzrok do danas nije objavljen niti je itko odgovarao za tu nesreću. Tada se u zrakoplovu nalazilo pet osoba, a bio je registriran za prijevoz maksimalno četiri osobe.

“Identična je situacija i u Mostaru, gdje je također zrakoplov bio registriran za četiri osobe, a u zrakoplovu ih se nalazilo pet”, piše Slobodna Bosna.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.