Istjerali djelatnike i zakovali vrata Ureda obrane u svim gradovima ŽZH

Muke po braniteljima se nastavljaju. Nesporazumi, prijepori i sukobi između federalnog ministra za branitelje Zukana Heleza i branitelja iz Županije Zapadnohercegovačke poprimaju novi oblik i sadržaje, piše Večernji list.

Najnovije se dogodilo u četvrtak kada je blokiran rad općinskih ureda obrane na području ŽZH.

U sve četiri općine u županiji – Posušju, Grudama, Širokom Brijegu i Ljubuškom, došlo je do fizičkog zatvaranja ureda, a djelatnici koji su u njima radili otišli su kući. To je učinjeno tako što su ulazna vrata zakovana čavlima, letvama, daskama…

U Ljubuškom se okupilo oko 60 branitelja, na njihovim licima jasno su se vidjeli ogorčenost i nezadovoljstvo i ubrzo je došlo do zatvaranja ureda. Referentici Dunji Boras rekli su da do daljnjeg napusti ured što je ona i učinila. Prema njezinim riječima, nisu bili nasilni.

Nakon što je djelatnica izišla, nekoliko branitelja su zakovali ulaz u ured. Preko postojećih smeđih vrata su prikovali letve, a potom su na njih prislonili i zakovali bijelo odnekud doneseno vratno krilo. Na krilu stoji natpis: “Ne mijenjamo brave…, mijenjamo cijela vrata!!!”

To je po svemu aluzija na odluku ministra Heleza da iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja izbaci posljednjeg Hrvata Martina Frančeševića tako što mu je na vratima ureda promijenjena brava.

U ljubuški ured je došla policija, napravila očevid i zapisnik, no vrata su i dalje zakovana. Prema saznanjima Večernjeg lista, isto ili slično je napravljeno i u Grudama, Širokom Brijegu i Posušju. Razlog su revizije braniteljskih primanja koje provodi ministar Helez.

”Zauzet je isti stav u cijeloj županiji, a iza svega stoje branitelji u sve četiri općine. Imamo potporu županijskog Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i brojnih braniteljskih udruga” rekao je za Večernji list jedan predstavnik općinske braniteljske udruge uz napomenu da nikakav drugi službeni stav i objašnjenje neće biti izdani.

Nakon stanke revizorski tim iz Sarajeva je ponovno došao u zapadnu Hercegovinu, što je izazvalo branitelje da blokiraju općinske urede obrane.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.