Istječe rok, čeka se odluka o jeftinijem telefoniranju u BiH

Regulatornoj agencija za komunikacije (RAK) istječe rok do kada će morati i službeno donijeti odluku i predložiti Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH po kojoj bi se cijene telefonskih usluga u BiH snizile, piše Večernji list.

Na nedavno održanoj sjednici Povjerenstva za promet i veze Zastupničkog doma Parlamenta BiH razmatrana je informacija RAK-a koja se odnosi na inicijativu Mladena Bosića o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH.

Konstatirano je kako građani BiH plaćaju najviše cijene usluga mobilnih operatera u regiji, što utječe na ukupno ekonomsko-socijalno stanje BiH. Zaključeno je tada da RAK u roku od 90 dana osigura usklađivanje cijena usluga mobilnih operatera u BiH s cijenama u regiji.

Nakon obavljene rasprave, na sjednici Povjerenstva usvojen je zaključak u kojem se konstatira kako RAK nije poštovao zaključke Zastupničkog doma PS BiH, te se traži da se ti zaključci realiziraju najkasnije za 120 dana. I sam RAK u svojoj analizi, koju su objavili mediji, a koja obuhvaća tri dominantna telekom operatera u BiH: BH Telecom, Telekom Srpske i HT Mostar ističe isti problem.

Cijene usluga su u analizi uspoređene s onima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Iz Parlamenta BiH smatraju kako su cijene mobilne telefonije u BiH veće od onih u regiji, te se, želi li se mobilna telefonija u BiH razvijati, moraju sniziti, piše Večernji list.

Jedan od pokazatelja stupnja razvoja na tržištu mobilne telefonije je stopa korištenosti usluga mobilne telefonije. Iako je evidentan rast broja korisnika mobilne telefonije u BiH, još je uvijek ispod prosjeka u regiji.

U cilju približavanja cijena na bh. tržištu onim u regiji, RAK predlaže nekoliko mjera, i to sniženje cijena pretplate, povećanje bonusa u mjesečnoj pretplati, uvođenje dodatnih tarifnih opcija za nadoplatu prometa, ograničavanje minimalne duljine trajanja bonova za nadoplatu prepaid računa, izjednačavanje cijena poziva unutar vlastite i prema drugim mrežama…

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.