Ispravljena anomalija: Policajci ravnopravni ostalim državnim službenicima

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se medijima nakon sjednice Vijeća ministara kazavši da je napokon usklađen status policijskih službenika s ostalim državnim službenicima, te se referirao po pitanju migrantske krize u BiH.

Uskladili smo ravnopravni status policijskih službenika s ostalim državnim službenicima, ispravljena je još jedna anomalija u vezi policija koja je prisutna duži niz godina, kazao je Zvizdić.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine. Izmjenama i dopunama Zakona usklađuje se ravnopravni status službenika Sudske policije BiH s ostalim policijskim službenicima Bosne i Hercegovine. Istovremeno se određuju nadležnosti, odnosno preciziraju poslovi i zadaci Sudske policije BiH, kao i njezine ovlasti u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku BiH.

Zvizdić je kazao da se radi na pripremi dodatnih odgovora na 650 pitanja iz Upitnika Europske komisije. Rekao je kako se radi na pripremi odgovora za dodatnih 650 pitanja.

Od 655 pitanja, u ovom trenutku je završeno i odaslano dalje prema Tajništvu više od 95 pripremljenih odgovora. Oko 15 odgovora nisu riješeni unutar radnih grupa i bit će riješeni, poručio je. Kazao je da se očekuje da posao u vezi sa pripremom odgovora bude gotov do kraja godine, čime će biti ispunjeni svi preduvjeti za kandidatski status BiH za EU.

Rekao je i da su usvojili informaciju u vezi s povećanjem broja migranata.

Jedan set materijala koji štiti migrante kao ljude pod međunarodnom pravnom zaštitom. Imamo neke relevantne podatke, neki listovi iznose podatke koji nisu provjereni i nanose štetu BiH. Ne postoji “20.000 migranata koji s noževima čekaju na granici s EU koji čekaju da vrše proboj ka EU” kao što smo imali priliku čitati u jednom listu iz Austrije. Riječ je o informacijama koje nanose štetu BiH, kazao je Zvizdić i pojasnio:

Od početka godine u BiH je ušlo oko 20.000 migranata, 19.866 je ušlo u BiH s namjerom da podnese azil zbog čega ih moramo prihvatiti.

Od tih 19.986, zahtjev je podnijelo samo 1.315 migranata.

Angažiranjem naše GP spriječili smo ulazak za više od 14.000 migranata u BiH. Dio policijskih snaga je u rujnu bio povučen s granice i imali smo povećan priliv migranata. Policajce smo vratili na dio granice sa Srbijom i značajno je smanjen priliv migranata.

Zvizdić je još kazao da je smanjen broj priliva migranata u BiH.

U ovom trenutku imamo značajno smanjen broj dolazaka migranata i mislim da ćemo uskoro realizirati sporazum sa Frontexom čime ćemo postići angažman njihovih policajaca.

Govoreći o koalicijama SDA, rekao je da obično izjave daju oni koje SDA ne poziva koaliciju sa sobom.

Mislim da treba napraviti stabilne većine na svim razinama vlasti u BiH koje su proeuropski orijentirane i to jamči daljnju provedbu ekonomskih reformi i daljnji put ka EU. To znači da bi trebalo ispoštovati volju građana i biti sačinjene od stranaka koje su dobile najveći broj glasova. Mi pozivamo na partnerski odnos sve snage koje u svojim programskim ciljevima imaju sve ovo što sam naveo, kazao je Zvizdić, prenosi N1.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Policijski službenici MUP- a su u najgoroj fazi, posebno temeljna i prometna policija koja je na ulici i stalno u kontsktu, s budalama,pijancima, drogiraš ima,mafijsšima,kriminalcima,ubojcima,,sve za placu od 850 do 1000 KM,,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.