ISIL-ovac iz Mostara osuđen na tri godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Vildana Ključu na tri godine zatvora zbog odlaska na sirijsko ratište, gdje je bio od 2012. do 2023. godine.

Mostarac Ključo je proglašen krivim za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tko se na bilo koji način pridruži stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji kaznit će se kaznom od najmanje tri godine zatvora, naveo je predsjedatelj Sudskog vijeća Izo Tankić.

Tankić je rekao da je Vijeće ocijenilo da će propisana minimalna kazna ostvariti svrhu, te da nije našlo naročito olakšavajuće okolnosti kako bi izreklo kaznu ispod propisanog minimuma.

Prema prvostupanjskoj presudi, Ključo je 28. veljače 2012. godine otputovao u Tursku, odakle se prebacio u Siriju i pridružio se jedinici koja je postala dio takozvane oslobodilačke vojske Sirije s ciljem nasilne izmjene režima u toj zemlji.

Sudac Tankić je podsjetio na iskaze svjedoka koji su govorili o boravku i aktivnostima optuženog u Siriji, prenosi Birn.

Pridružili su se toj jedinici, zadužili oružje i odlazili na stražu, naveo je Tankić, dodajući da su neki svjedoci govorili o tome da su odlučili da se vrate u BiH, a da im je Ključo rekao da se on ne namjerava vratiti, javlja Srna.

Sudac je naveo da je Vijeće utvrdilo da je Ključo bio u Siriji i nakon 2014. godine, kada je pridruživanje stranim formacijama postalo kazneno djelo.

Optuženom je produžen pritvor u kojem se nalazi od povratka u BiH 15. listopada 2023. godine.

Ključo nije nazočio izricanju presude. Iz Tužiteljstva su ranije naveli da je on jedan od državljana BiH s najdužim boravkom na stranom ratištu.

Na izrečenu presudu dozvoljena je žalba.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Gost:
    Dami netko kaže da ga j Bakir financirao, nema razloga ne povjerovati. U njegovoj je režiji pobjegao u Tursku i tamo troši proračunske novce bh građana ratni zločinac Sakib Mahmuljin.
    Bakireeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

  • Gost:
    Da mi netko kaže da ga j Bakir financirao, nema razloga ne povjerovati. U njegovoj je režiji pobjegao u Tursku i tamo troši proračunske novce bh građana ratni zločinac Sakib Mahmuljin.
    Bakireeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.