Iran zabranio WhatsApp

Prema pisanju Fox Newsa od prošlog vikenda WhatsApp servis više nije dobrodošao na području Irana, te je zbog toga i zabranjen.

Razlog zabrane ne leži u povećanoj brizi za privatnost korisnika, već u samom vlasništvu nad aplikacijom koju je nedavno kupio Facebook za vrtoglavih 19 milijardi dolara.

Šef odbora za internetski kriminal Abdolsamad Khorramabadi otvoreno je izjavio kako je WhatsApp zabranjen zbog toga što je kupljen od strane Marka Zuckerberga, za kojeg tvrdi da je američki cionist.

Ipak postavlja se pitanje koji je stvarni razlog zabrane ovog servisa, budući da je isti promijenio vlasnika prije više od dva mjeseca. Razlog možda ipak leži u tome što je WhatsApp bio najpopularnije sredstvo komuniciranja u Iranu. Kao i u izjavi anonimnog blogera – kako su vlasti prestravljene količinom moći koju imaju društveniji mediji.

Kako stvari trenutno stoje WhatsApp bi nakon WeChat servisa mogao biti tek jedan od zabranjenih servisa na području Irana.

Ista sudbina bi mogla zateći Facebook, Instagram, Tango i Viber, mada glavni cenzor Khorramabadi ističe kako trenutno ne postoje planovi za to, neisključuje mogućnost da u budućnosti ipak dođe do njihove zabrane.

(Bug.hr)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.