Ipak se štedi u BiH: Za godinu dana građani uštedjeli preko milijardu KM

Građani BiH su u proteklih godinu uštedjeli još milijardu maraka te sada na depozitnim računima imaju oko 12,8 milijardi KM.

Građani najviše novca odvajaju za dugoročnu štednju i to u stranoj valuti, a ona iznosi oko 5,1 milijardu KM, prenosi Avaz.

Minimalni doprinosi

Činjenica je, u usporedbi s prošlim godinama, da štednja građana u bankama konstantno raste uprkos stalnom padu kamata.

Ekonomisti objašnjavaju da su se prije nekoliko godina banke natjecale koja će ponuditi višu kamatu na štednju jer im je trebao novac, dok je sada situacija obrnuta. Kamate stalno padaju, a doprinosi su minimalni jer banke imaju viška novca.Ekonomski analitičar Damir Miljević mišljenja je da u bankama u BiH najviše novca drži dijaspora.

Pozitivne kamate

Razlog je u tome što su kod nas pozitivne kamatne stope, dok su na Zapadu one negativne. To je ono što najviše utječe. U BiH su male, ali pozitivne, dok su na Zapadu negativne, što znači da vi plaćate za novac koji vam stoji u banci. Štede i građani koji se suzdržavaju od kupnje. Ne govorimo o nekoj ozbiljnoj štednji, nego o građanima koji imaju nešto novaca, ne kupuju, nego štede, smatra Miljević.

Dodaje da građani najviše štede za crne dane te se u krajnjoj nuždi kupuju stvari koje bi se u normalnim okolnostima češće mijenjale, poput namještaja, bijele tehnike…

Koliki je kredit

Kada je riječ o kreditima, prema podacima iz kolovoza, oni su u BiH tek nešto malo veći od 20 milijardi KM. U odnosu na kolovoz 2018. godine, oni su veći za 4,9 posto, dok se omjer pohranjenih depozita i datih kredita povećava u korist depozita i iznosi 114,6 posto.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.