Inzkov nametnuti zakon više ne vrijedi u RS-u

Od srijede u Republici Srpskoj neće vrijediti izmjene Kaznenog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se kazneno kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je pred kraj mandata nametnuo izmjene kaznenog zakona BiH kojima se uvodi kaznena odgovornost za negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

Proglašavam zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi zakon o dopuni kaznenog zakona BiH koji je Narodna skupština RS-a usvojila na 20. posebnoj sjednici održanoj 30. srpnja 2021. godine, navedeno je u ukazu Željke Cvijanović.

U članku 1 se kaže da se odluka visokog predstavnika neće primjenjivati na području Republike Srpske.

U članku 2 piše da nadležna tijela RS-a neće surađivati s nadležnim tijelima BiH u pogledu primjene odluke visokog predstavnika, a u članku 3 se precizira da će zakon RS stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS, javlja Tanjug.

Foto: Nezavisne novine

Osim ovog ukaza, predsjednica RS-a je potpisala i ukaz o proglašavanju zakona o dopunama kaznenog zakona RS-a u kojem se zabranjuje omalovažavanje Republike Srpske.

Tko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njezinu zastavu, grb, amblem ili himnu, bit će kažnjen kaznom zatvora do tri godine, piše u zakonu.

Ako je ovo djelo izvršeno na način da se RS označava kao agresorska ili genocidna tvorevina, ili njezini narodi agresorskim ili genocidnim, počinitelj će biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, stoji u tekstu novog zakona.

Također se precizira da ukoliko ovo počini osoba iz neke institucije ili službena osoba, bit će kažnjena zatvorom od dvije do deset godina.

Foto: Nezavisne novine

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.