Inzko u UN-u: Ne treba procjenjivati nove članove Predsjedništva dok ne stupe na dužnost

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a kako je kampanja uoči Općih izbora 2018. pogoršala negativne trendove, a što se tiče izbora za članove Predsjedništva BiH rekao je kako su provedeni pravilima koja se primjenjuju godinama.

Negativni trendovi po njemu su rezultirali stagnacijom na reformskom putu na svim razinama, a uočena je posebna nova razina retorike podjela nekih visokih političkih funkcionera.

Aspiracije zemlje za integraciju u EU, unatoč teškom političkom okruženju, i dalje su čvrste, a valja napomenuti da su nakon podnošenja inicijalnih odgovora na Upitnik vlasti radile na odgovorima na dodatna pitanja koja su dobila u srpnju. Rijedak dio dobrih vijesti u sektoru vladavine prava došao je u rujnu kada je nakon nekoliko mjeseci neslaganja Parlamentarna skupština BiH, uz pomoć Međunarodne zajednice, konačno usvojila izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku u konceptu prihvatljivom skoro svim strankama, kazao je Inzko.

Kada su u pitanju Opći izbori kazao je kako su prošli bez većih incidenata, ali da je izražena zabrinutost zbog etničkih podjela i prijavljenih brojnih nepravilnosti među kojima su financijske prijetnje i poticaji biračima, problemi s biračkim mjestima, “napuhan” broj biračkih popisa, problemi s velikim brojem nevažećih glasačkih listića kojih je prema podacima SIP-a bilo više od pola milijuna.

Iako proces formiranja skupština i vlada tek počinje, budući članovi Predsjedništva BiH već su poznati: Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD).

Pobjeda gospodina Komšića nad dosadašnjim hrvatskim članom Predsjedništva Draganom Čovićem dovela je do situacije u kojoj je nekoliko službenika iz HDZ BiH i susjedne Hrvatske izbore proglasilo nelegitimnim pa čak i nezakonitim i antidaytonskim, unatoč činjenici da su provedeni prema istim pravilima koja su se primjenjivala i tijekom svih prethodnih izbora, ističe Inzko i nadodaje:

Dok neki imaju politički cilj mijenjati postojeći sustav, to se ne može koristiti za negiranje zakonitosti procesa koji se odvijao u skladu sa zakonom i Mirovnim sporazumom; niti se može zloupotrijebiti kako bi se opravdali budući bojkoti i blokade.

Što se tiče izbora Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH rekao je kako je taj izbor također pokrenuo neka pitanja, imajući u vidu njegove ranije brojne istupe protiv države BiH. Uz to, napominje Inzko, od izbora je dao i neke provokativne izjave u javnosti o zastavi BiH i polaganju zakletve.

Bez obzira na to, čvrsto sam uvjeren da nije korisno ili ispravno procjenjivati nove članove Predsjedništva prije nego što stupe na dužnost. Pred njima su krupni izazovi, a ja sam spreman ne sumnjati unaprijed u njihovu mogućnost i spremnost da, kako se od njih očekuje na osnovu zakletve koju polažu: “…poštuju Ustav Bosne i Hercegovine, u cijelosti provode Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse, štite i promoviraju ljudska prava i osnovne slobode, i štite interese i ravnopravnost svih naroda i građana, ističe Inzko.

NSRS odbacio Izvještaj o Srebrenici

Činjenica da stranke nisu uspjele postići dogovor u vezi izmjena Izbornog zakona prema presudi Ustavnog suda u slučaju “Ljubić” povezane su neizravnim izborom zastupnika Federalnog parlamenta, što dodatno komplicira formiranje vlasti. Dužnosnici HDZ-a BiH i drugi upozorili su da bi izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva mogao izazvati krizu, kazao je Inzko.

Spomenuo je i kako je Narodna skupština RS odbacila Izvještaj o Srebrenici u kojem se priznaje sudjelovanje Vojske RS i policijskih snaga u genocidu. Kazao je kako je ovaj izvještaj bio krucijalni korak ka pomirenju baziran na konceptu pojedinca a ne kolektivne krivnje, te je odbacivanjem istog pokazalo koliko proces pomirenja narušen tijekom posljednjih godina.

Moram još jednom naglasiti na povećanje retorike destabilizacije i podjela određenog broja političkih predstavnika BiH uključujući kontinuirane izjave predsjednika RS koji negira državu BiH, poziva na odcjepljenje RS i ujedinjenje sa Srbijom. Iako su mediji izvještavali u rujnu da je odustao od retorike secesije uoči izbora, ponovo je prijetio raspadom BiH u intervjuu objavljenom u posljednjim danima kampanji, kazao je Inzko za Milorada Dodika.

Spomenuo je i prosvjede građana Banja Luke na Trgu Krajine zbog ubojstva Davida Dragičevića koji su održani dva dana pred izbore, kao i tvrdnje vlasti da njima upravlja opozicija. Naglasio je kako su oni pokazali da je narod izgubio vjeru javne institucije posebno u policiju i pravosuđe.

Propadanje vladavine zakona odražava činjenicu da vlasti na svim razinama i dalje odbijaju obvezujuće odluke pravosuđa. (…) Lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine zbog neodređene odluke Ustavnog suda BiH. RS i dalje odbija provoditi presude Ustavnog suda i Suda BiH o registraciji vojne imovine, rekao je.

Podsjetio je na pregovore i sastanke stranke u vezi promjena Izbornog zakona koji nisu bili uspješni zaključivši kako do ovih promjena neće doći bez usuglašenosti stranaka.

Kada je u pitanju provođenje reformske agende, Inzko je kazao kako je BiH postigla ograničen napredak. Konstantirano je kako je proces popisivanja perspektivne vojne imovine i dalje blokiran.

Problemi u radu s Vladom RS

Kada su u pitanju ratni zločini, Inzko je izvijestio kako je uhićen general Armije RBiH Atif Dudaković što je izazvalo prosvjede podrške širom FBiH, dok su s druge stranke u RS glorificirali osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića koje je veličao Milorad Dodik tijekom kampanje javno. Spomenuo je i izjavu Vukote Govedarice da će se kao predsjednik RS ugledati na Radovana Karadžića.

Visoki politički službenici nastavljaju negirati i omalovažavati genocid u Srebrenici koji su potvrdila dva međunarodna tribunala te nastavljaju vrijeđati žrtve nečuvenim teorijama zavjere. Uznemirujuće je da nakon dva desetljeća od završetka rata u BiH, visoki politički dužnosnici i određeni segmenti društva nisu uspjeli uhvatiti se u koštac s ratnim zločincima koji su počinili bivši čelnici i nastavljaju negirati presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Takvi stavovi ometaju prilike za trajno pomirenje u zemlji, naglasio je.

Za FBiH je spomenuo problem srpskih predstavnika u županijskim skupštinama i prosvjede bivših boraca, a za RS konstante svađe vlasti i opozicije, te napad na novinara Vladimira Kovačevića.

Vlada RS nastavlja negirati mom uredu pristup dokumentima i informacijama koje tražimo na osnovu Aneksa 10. Konstantni pozivi PIC-a nisu imali utjecaja. Vlada RS ne daje informacije OHR-u od 2007. godine, kazao je Inzko.

Cijeli izvještaj Visokog predstavnika u BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a, možete pročitati na ovoj poveznici.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Zasto ovaj gospodon nije pojasnio tko nije htjeo ispostovati presudu Ustavnog suda po apelaciji Boze Ljubica. Da se to sprovelo o ovim glupostima ovaj lik danas nebi pricao… Njemu je legalno i legitimno da jedan narod izabere drugom konstitutivmom narodu njegovog clana presjednistva. Pa Valentine je li komsic hrvarski clan presjednistva, bosnjacki ili ekstremno gradansk. Jedno nije hrvatski jer ga hrvati nisu birali. I nije ga izabrao legitimni konstitutivni narod hrvati.. Zamisli da su hrvati bosnjacima ovo uradili, drzaba bi bila blokirana u 24 h.

  3
  1
 • Jeste naivni. U nas je isključivi problem što ništa živo naši ljudi niti prate niti kuže. Ovo je plaćenik bošnjački koji radi u interesu jednog naroda. I još k tomu nam se ruga na način da izjavi pred auditorijem vijeća sigurnosti ” protiv imenovanja Željka Komšića je bilo par članova HDZ- a BIH i RH, spominje konstitutivnost Srba. Malo kurvinu sinu što su nam oduzeli bilo kakav utjecaj u cijeloj BiH sad bi i u HNŽ-u. Ovaj plaćenik vrši utjecaj na CIK da se pri odluci o imenovanju u Dom naroda primjeni popis iz 1991. Godine braneći stajalište sa aneksom 7 i omogućavanjem povratka svih raseljenih na svoja ognjišta. Možeš misliti da će se netko nakon 30 godina vratiti. Preuzmu li još utjecaj nad trećinom izaslanika u hrvatskom klubu u Domu naroda možemo svi skupa kolektivno pripremiti kofere i bježati iz države. Ovom plaćeniku treba zabraniti bilo kakav ulazak u državu radi antidaytonsko djelovanja.

  2
  1
 • Ovaj Inzko postupa sukladno naputcima sotone iz EU.Stvaranje jednog mixa,nacije bez vjere i identiteta.Rodne ideologije bez okusa i mirisa.Gdje smo svi isti po uzoru na EU koju sve više naseljavaju muslimanske izbjeglice koje pumpaju Europljanke od kojih će se roditi također neki mix koji će u početku djelovati muslimanski a kasnije ni tako.U tavom mixu nema Boga,kao ni u građanskoj BiH kakvu zagovara idiot,maškara i klovn Komšić,a Inzko je samo suptilnija i pokvarenija vrsta Komšića.Plaćenici Sotonini i Soroševi obojica.Međutim zapisano je:”Ne bojte se.Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.Ja sam Put,Istina i Život!I svi oni koji prihvate Isusa Krista kao svog Spasitelja i Otkupitelja grijeha naših biti će spašeni i neće zalutati u bespuću prepunom Komšića i Inzka.

  4
  1
 • J***o đubre jadan si i nada sve korumpiran i potkupljen.Ti hoštapleru da odlučuješ o sudbini naše djece? Pa jesmo
  tuga i b*** ti.Svaki idiot je ovdje odlučivao, donosio odluke na štetu Hrvata i za to još uzimao grdne pare.

  1
  1
 • Želim ti još trostruko više “bubuljica” nego Pediu..zato što si j.katolik,Auatrijanac.U zemlju ćeš i ti jednom žvaljo jedan.

  1
  1
 • Svako izvjesce ovog korumpiranog cinovnika sr svodi na isto. Dodik, Covic, RS- ka, HDZ- ca ali bosnjaka nikad nigdje. Oni sve savrseno rade. A sve sto je smutnje ide od njih.

  1
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.