Inzko: Sljedeći korak je zabrana putovanja Dodiku u zemlje EU – Jabuka.tv

Inzko: Sljedeći korak je zabrana putovanja Dodiku u zemlje EU

Tisak na njemačkom jeziku piše o zločinima u Bosni i Hercegovini koji se ne smiju zaboraviti, navodeći ulogu koju u tome imaju pisci poput Saše Stanišića, Anne Baar i Marka Dinića. Osvrće se i na Valentina Inzka.

U intervjuu za austrijski Standard visoki predstavnik Valentin Inzko govorio je o video konferenciji UN-a na kojoj su sudjelovali i predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, prenosi Deutsche Welle.

Rusija je kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a pozvala na ovaj neformalni virtualni susret, želeći dati priliku prije svega Dodiku i Čoviću da prezentiraju svoje suprotne stavove u odnosu na moj izvještaj od 5. studenoga, rekao je Inzko pojašnjavajući da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio sudjelovati na sastanku, kritizirajući što su pozvani predstavnici tri najveće stranke a ne članovi Predsjedništva.

On je dodao da na početku nije bilo predviđeno da on sudjeluje na konferenciji ali da je to učinio na želju europskih država – članica Vijeća sigurnosti. Na pitanje novinarke Standarda da prokomentira Dodikov napad na njega, Inzko je rekao:

Dodik je govorio 30 minuta, možda i duże. Mene i bivšeg visokog predstavnika lorda Paddyja Ashdowna je nazvao kriminalcima. Sve članice Vijeća sigurnosti kritizirale su glorificiranje ratnih zločinaca, poput spomen-ploče ratnom zločincu Radovanu Karadžiću na Palama. Dodik je predložio da je zajednički uklonimo. Meni ne pada na pamet da uklanjam ploču u čast na doživotnu robiju osuđenog ratnog zločinca Karadžića. Najprije mora biti promijenjen odgovarajući zakon ili uredba a onda i uklonjena odnosno zamijenjena ploča. To bi trebao uraditi onaj koji je tu ploču poručio, postavio i svečano otkrio, a to je bio Milorad Dodik.

Inzko je na pitanje, kakve su bile posljedice ovog neformalnog skupa, odgovorio da još nikada u posljednjih 11 godina nije doživio da su se zemlje tako solidarizirale s njim, posebno SAD i Njemačka. Delegacija Belgije je potaknula donošenje zakona kojim bi se sankcioniralo negiranje ratnih zločina poput genocida. Inzko je istakao da je članovima Vijeća sigurnosti na konferenciji UN-a jasno stavljeno do znanja, što se događa na terenu u BiH.

Lokalni političari dobili su mogućnost da razmotre Zakon u vezi s negiranjem genocida, a onda će uslijediti naredni koraci. Isto vrijedi i za slučaj da se ne ukloni ploča u čast Radovana Karadžića. Postavio sam rok od šest mjeseci da se ona ukloni. Sljedeći cilj je zabrana putovanja za Dodika u zemlje EU, rekao je Inzko.

Na konstataciju novinarke da se Rusija sve više stavlja na stranu Dodika i pitanje kakvu poziciju ima Srbija, Inzko odgovara:

Rusija želi da se ukine funkcija visokog predstavnika i time je s Dodikom na istoj liniji. A Srbija se do sada u govorima uvijek pozivala na Daytonski sporazum i poštovala činjenično stanje, rekao je Inzko u intervjuu za list Standard.

(www.jabuka.tv)


33 komentara

  • Europska unija i SAD odlučuju tko će biti visoki predstavnik tako da su oni najkrivlji za stanje u BiH. Mislim na kriminal korupciju i općenito sav nered u državi

   • I sotona. Ne smije se to izostaviti, jer su ovdje sve kulturni i čestiti ljudi, vjernici, slabi i grešni, koji tu i tamo učine kakav manji propust.

 • Pa on i ne ide u EU,čovik leti prema istoku!!Inck i ti si jako smiješan sa svojim izjavama.Ili radi ili idi svojoj kući,ne igraj se sa narodom izigranim,dosta više šuplje priče.

 • Svima nama u cijeloj BiH,možeš zabraniti da mrdnemo iz nje,ali to neće promjeniti činjenicu da je EU devedesetih bila spora,neučinkovita i bez imalo empatije spram ljudskih stradanja i patnji uslhed ratnih događanja.
  Jednako je i danas!
  Sva tri naroda su nezadovoljna. A EU jednako spora,neučinkovita i bez želje da nešto učini….
  Gosp. Inzko.
  ….vi ste preteča onogo što mi u bih zovemo”uhljebom”.
  Vi ste beskorisni. Vi ne činite konkretne stvari.
  Da Dodik neće moći u EU, ne znači ama baš ništa.
  Jel’ to ta visoka,mudra skupo plaćena politika?
  Gdje i kada je taj ili takav potez urodio plodom. Rezultatom?ako nemate namjeru ozbiljno raditi. Preuzeti odgovornost,radi toga i jeste ovdje,….idite doma.
  Uhljeba imamo dovoljno. Istna ne tako dobro plaćenih.

 • Činjenica da Vi do danas, gospodine Inzko, niste načinili nitinjedan korak/potez koji bi stvarno i realno pomogao BiH. Ne vidim, kako bi i ovaj mogao nešto pomoći BiH?
  Vi i gosp. Dodik ste u “osobnom sukobu” i ništa više. U toj borbi nećete pobijediti ni Vi niti gosp. Dodik, ali bi BiH mogla izgubiti!
  Toliko o Vama i Vašoj pameti.
  Bog Vam zdravlja dao, kada već pameti nije.

  • Haha. Čuj “gosp. Dodik”? Sačuvaj Bože. Haha. E, svašta.
   Čovjek bi ajde nekako i shvatio sarkazam, ali to ovdje na žalost nije slučaj nego je to biće ona neka skorojevićka politikantska kurtoazija koja redovito neizostavno uključuje i ono “velečasni, prečasni, uzoriti, ljubljeni, brate, sestro, časna, oče, bvb, btb” itd..

   • U razgovoru, pisanju, ophođenju spram nekoga,nije neobično,dapače uobičajeno je se obratiti sa ; gospodine, gospođo i sl.
    Ako te netko tomu nije naučio ili imaš bilo kakvih problema sa tim, ne bi se trebao čuditi jer nemaš čemu, izuzev sebi samom.

    pozdrav

    • Bolje nekad da propa’ne običaj, nešto uobičajeno, neg’ selo.
     Ako s’ tim imaš problem ili su te drugačije učili, ne bi se trebao čuditi što je civilizacija od tebe daleko.

     Pozdrav

 • Bolje je što nismo dio SOTONSKE EU. Sad se vidi zašto. Ljudi odbacite maske, mjere, distance i ostale bolesne i neljudske i NENORMALNE norme i pravila koje nam nameću ZLOČINCI. Koga briga šta ova plaćena GERIJATRIJA s jednom nogom u grobu priča. MRŠ IZ NAŠE ZEMLJE.

  • Jeste brate. Na mnogaja ljeta. Nije se ona naša patrijaršija badava žrtvovala, za narod i otažbinu i našu zemlju.
   Nego znaš li, brate, je li metnulo štagod onih jutub sa žutim titlovima zavjere sa sajta balkan info?

 • Za plaću koju primaš,ti i ovi naši političari,je neviđeni grijeh,ja ja ja meni meni meni a ostali neka gladuju i glasuju iza 19h,i to vi mislite da narod ne vidi,zato odlazi i ne glasuje!!!!?Dosta kriminalaca i mafije usko povezane,koji preko zločesti medija zabavlja glupe i nepismene elite BIH!!!!

 • Valentin spasava SDA i Bakira. Skrece temu na Dodika a njegova stranka SDA se urusava. Valentine spasi Bakira i Sebiju.. Koji podlac i pokvaren lik…

  • Od kada bi se divljaka, recimo, oslovljavalo gospodinom odnosno divljačko ophođenje gospodskim, osim ako nije riječ o sarkazmu, ili kada bi ga se time kao takvog ustvari iskorištavalo za neki osoban probitak. (Od) tada bi pristojnost odnosno pristojno ophođenje bilo minus odnosno nešto loše, jer bi time postala profesijom, pukim formalizmom bez sadržaja, što podjednako može imati svoju pozitivnu kao i negativnu konotaciju.

 • Jedini problem za BiH su islamistička SDA i Inzko. Srbi su bili u pravu što su odbili ponovo živit u islamskoj državi, samo nisu trebali pravit zločine.

 • Dakle,
  Nakon što gostuje u emisiji na tv-u, voditelj u odjavi ne treba kazati:……gost gosp. Marko Marković predsjednik predsjednišva,
  Nego: ….gost divljak Marko M…
  Ajde Latinoviću nemoj balegariti

  • Poglup si, najvjerojatnije, jer to tvoje “nego …” nikako ne slijedi iz ovoga “Dakle, …”,
   niti ima veze sa prijašnjim diskursom.
   Drž’ se ti “balegarenja i lexington lukasa, tok šoa ivanovića, đokovića i osmanagićevih piramida” i sl..

  • Mišljenje je proces – to je određena razmjena, slijed odnosno tijek misli, mišljenja, i to se onda ukupno naziva određeni diskurs, ili razgovor, a sve to zahtjeva ispravno deduciranje odnosno izvođenje određenih zaključaka, ispravno zaključivanje.
   Komu je to “s visoka ili prepametno”, nije ničiji problem nego njegov, a tko to sve nije u stanju shvatiti jest poglup, što u tom smislu nije uvreda već činjenično stanje.

 • Oslobodi ne zavedi

  Mišljenje nije nikakav proces. Mišljenje jeste pojam o nečemu i izricanje ili kazivanje istoga u smislu tvrdnje ili navođenja kao činjeničnog stanja.
  A ispravno deduciranje je individualno i različito od osobe do osobe. Dva sugovornika ne moraju deducirati jednako…..
  Tako da ostaje nejasno zašto si se ti našao prozvanim da nam pametuješ tko zaključuje ispravno,a tko ne?
  Dakle, ispravno je gore neko zaključio: nastupaš nadmeno sa visoka,a ne vidim čime to možeš opravdati, osim što je razvidno da si samodopadan i sklon vrijeďanju

  • Imati pojam o nečemu ili kolokvijalno govoreći “imati mišljenje” jest zapravo “stajalište” (o nečemu),
   a mišljenje kao mišljenje jest (kognitivni, spoznajni) proces koji podrazumijeva ispravno, (logičko) zaključivanje ili dedukciju, koja nije individualna odnosno ne razlikuje se od osobe do osobe već funkcionira prema određenim logičkim principima, univerzalnim zadatostima, koji određuju što jest istinito, a što ne, što nema apsolutno nikakve veze sa nekakvim osobnim stajalištem (“mišljenjem o nečemu”), ili sa dva ili više stajališta koja su eventualno i jednaka u nekoj stvari.
   Prvo to trebaš shvatiti i po mogućnosti potom i usvojiti, pa u skladu s time i korigirati te nekakve svoje nejasnoće i impresije, (ne)razvidnosti i ostalo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.