Inzko: Secesionističke namjere RS-a su prekoračenje crvene linije

O jučerašnjoj proslavi neustavnoga dana Republike Srpske te govoru predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je jasno izrazio težnju pripajanja toga bh. entiteta Srbiji, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kaže da bi takve secesionističke namjere definitivno bile “prekoračenje crvene linije”.

”Za međunarodnu zajednicu postoji samo daytonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. studenoga 1995. godine u Daytonu. Ako bismo počeli slaviti ‘praznike’ kao što je 9. siječanj, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travanj, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti”, rekao je Inzko za Faktor.

Prema njegovim riječima, ukoliko se utvrdi da je tijekom jučerašnje proslave u RS-u došlo do kršenja Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, na potezu je Tužiteljstvo BiH koje treba reagirati po službenoj dužnosti.

Na pitanje da prokomentira naredbu predsjedavajućega Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH jučer u Banja Luci, Inzko je kazao: ”Ja sam zadužen za civilne aspekte Daytonskoga sporazuma, a za vojne aspekte je zadužen NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj”.

(Fena)

3 komentara

  • Valentine poduzmi nešto,srbima i bošnjacima ne smijete ništa a na hrvatima se iživljavate. Sram da vas bude. Sjeti se Hercegovačke banke i tenjkova,gdje ste sada kad vam Dodik kopa oči,šprda se sa vama,vrijeđa vas tko stoku.Mladen Ivanić vam pokazao koliko vrijedite u BiH-ni.tko je gazda. Da je ovo Čović uradio i hrvati svi bi bili u zatvoru u roku 24 h…Je li to pravna država je…la vas ona,je li to demokracija.

  • Ti si Inzko jedna obična pič.kica. Jadu jedan. Strpaš samo 50.000 eura plaće mjesečno, plus ostalo. Muslići su te podmazali i kupili. Idio kući smradu ispod Alpa. Ovdje si donio samo zlo, u tebi dobra nema.

Komentiraj: