Inzko prozvao ŽZH jer ne priznaje konstitutivnost Srba i Bošnjaka

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je skupštine Posavske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije da odmah provedu odluku Ustavnog suda FBiH i izmijene županijske ustave čije pojedine odredbe krše entitetski Ustav jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni jezike Srba i Bošnjaka kao službene, ni ćirilicu kao jedno od dva službena pisma.

Ustavni sud Federacije BiH je u svibnja 2018. godine utvrdio da nekoliko odredbi ustava Posavske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovače županije krše Ustav Federacije BiH, jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, srpski i bosanski jezik kao službene jezike i ćirilično pismo kao jedno od dva službena pisma, prenosi Srna.

Sud je stoga naložio da ove tri županijske skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci. Nijedna skupština to do sada nije učinila.

Osiguranje istih prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini u svakom dijelu zemlje predstavlja temeljni stub Daytona. Poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, jedini je način da se Bosna i Hercegovina razvija kao sigurna i suverena demokratska zemlja koja poštuje evropske vrijednosti, rekao je visoki predstavnik.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

 • Opet mu za sve krivi Hrvati po običaju jer vjerojatno sve u BiH cvjeta i miriše pa nema drugog posla.
  Šta bi bilo da su Hrvati kojim slučajem najbrojniji narod u BiH vjerojatno bi sve u redu bilo. Kako kažu stari ljudi i zec oštri k…c na sirotinji , a u ovom slučaju na najmalobrojnijim.

  15
  2
 • hajde ti ćelo idi lijepo svojoj kući i odpepaj od nas tako ćeš nam pomoći ali ti si ovde da pljačkaš napaćeni narod koliko uzimaš samo na plati od države jadan je onaj kad mu drugi pravi red u kući a to smo mi što prije odeš nama će prije biti bolje kao da u nas nema pametna čovika pa dovodimo takve kao ti

  14
  1
 • Duša draga, bući; buci, bući buuuu , sta si lekao, baš si super ….sram te bilo , puuuu ti znaš šta se priznaje sta ne priznaje ….

  1
  1
 • Kada se bude zalagao za primjenu konstitutivnosti prava Hrvata u Izbornom zakonu BiH onda se može o nečemu pričati. A ovo trkeljanje je isprazno blebetanje kao pokriće nekakvoga rada ili dokazivanje muslimanima kako jana njihovoj crti disipliniranja Hrvata. Jednom riječju: Odjebi!

  9
  1
 • Valentine jadan i ne bio. Srba koliko ima ovdje bolje im je nego u Srbiji. Nikad nisam cuo za neki ispad. Bosnjaci rade po Sirokom i ZHZ- jo i nikad nisam cuo da ih je vrijedao ili sto drugo. U Viku rade isto bosnjaci i u povlastenom du polozaju u odnosu na hrvate. Pa je li te vise sram srati po hrvatima Valentine..? A ne smeta ti sto bosnjaci nee da cuju za sprovedbu presudd Ustavnog suda, ne smeta ti sto bosnjaci hrvatima biraju clana presjednistva, ne smeta ti sto kontroliraju medije, drzavne institucije u asarajevu itd.. Jadan si VLentine…!Rjesenje je vratiti se izbornom Dejtonu a Valentina poslati kuci da pomogne malo svoju zemlju…

  8
  2
 • Baš je jadnik. Neka se javi ijedan Srbin ili Bošnjak da mu je loše ili su mu prava ugrožena u Širokom Brijegu. Što će reći Hrvati ili Srbi u Sarajevu. Jadniče, ugrožena su kolektivna prava Hrvata u BiH. Umjesto da sprovodiš Daytonski mirovni sporazum, ti ga izvrćeš. Konstitutivnost naroda je zajamčena tim sporazumom i iznad ustava, tebe i Željka Komšića.

  7
  1
 • Kakva prava imaju Hrvati u republici srpskoj Tuga je kad prodajete kroz Hrvatska mjesta u Posavini sve razrušeno Srbi u ZHZ su bogati voze dobra auta ljubavnice i da dalje ne nabrajam

 • Smeće od političara austrijsko, kano i onaj mu replikant iz Švedske ,isto smeće Carl Bildt,koji je po Hrvatskoj pljuva di bi stiga i tužio je poput odmetnutog smeća Lucifera danomice da bi i Bogu dodijao svojim zmijskim ,opakim srcem lažući bez prestanka.
  Hrvatski narod ovakve moralne nakaze i intelektualne prostitutke i ništarije političke triba pod hitno proglasiti u svojim županijama -Persona non grata-kao i Sejdu Komšića.Takav hajvan nema što tražiti medju Hrvatima koji su jedini narod u ovoj tvorevini spremni na razgovor i suživot.

  2
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.