Inzko: Još uvijek nećemo zatvarati ured OHR-a u BiH

Visoki predstavnik Valentin Inzko podnijet će izvješće 6. studenog u Vijeću sigurnosti UN-a o stanju u BiH, a, prema najavama, ustvrdit će da još nisu ispunjeni uvjeti za završetak mandata OHR-a.

U OHR-u su na pitanja o temama izvješća samo kratko potvrdili da će izvješće biti podneseno tog datuma, ali nisu htjeli govoriti o sadržaju, prenosi Fena.

Međutim, kako doznaje Fena Inzko će ukazati da još nisu ispunjeni svi uvjeti i ciljevi za završetak mandata, a te navode potkrijepit će retrospektivom u posljednjih šest mjeseci, govoreći o pojačanoj nacionalnoj retorici, o usporavanju provođenja reformi, posebno onih koje se odnose na zatvaranje OHR-a.

Podsjećanja radi, od tih uvjeta ostalo je neriješeno pitanje vojne i državne imovine, a potrebna je i “pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira utemeljena na punom poštovanju Daytonskog mirovnog sporazuma”. Inzko će, s tim u vezi, vjerojatno spomenuti i antidaytonsku retoriku, a moguće je i da budu direktno prozvani i političari za koje ocijeni da su davali takve izjave.

U svakom slučaju, riječi će biti o proteklim izborima, a bit će zanimljivo hoće li se Inzko osvrnuti na primjedbe HDZ BiH i njenog predsjednika Dragana Čovića da su Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva BiH. Također, treba paziti hoće li Inzko protekle izbore ocijeniti fer i poštenim, imajući u vidu da dio oporbenih snaga i u RS i FBiH smatra da je došlo do izborne krađe.

Jedna od važnih odluka bit će i odluka Vijeća sigurnosti o eventualnom produženju mandata misije EUFOR-a, koja djeluje od 2004. godine, nakon što je NATO misija SFOR završila svoj osmogodišnji mandat.

Fena piše kako je jedan upućenih sugovornika blizak Europskoj komisiji, rekao da očekuje da se mandat produži, ako Rusija ne bude imala primjedbe na sam tekst.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da je jedino Rusija imala rezerve kad je u pitanju produžetak vojne misije EU, i to onda kada su se u tekstu rezolucije nalazile rečenice koje su sugerirale “euroatlantske integracije”, jer Rusija ne prihvaća da BiH ide u NATO, objasnio je izvor blizak EK.

On je podsjetio na odluku Vijeća EU u kojoj je odobren nastavak misije, što se smatra najvažnijim preduvjetom da ne dođe do njenog zatvaranja. U odlukama Vijeća EU od 15. listopada ove godine, navedeno je da Vijeće podržava dalje prisustvo misije EUFOR-a.

U tom kontekstu, kao dio ukupne strategije prema BiH, Vijeće potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi primjenu izvršnog vojnog mandata operacije “Althea” kako bi dala podršku vlastima BiH da održi sigurno okruženje, pod obnovljenim UN-ovim mandatom, navedeno je u odluci.

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, podsjetio je i da je Vijeće ministara dalo suglasnost ostanku EUFOR-a, s tim da se naredne godine, u okviru Strateškog pregleda uradi procjena kolika je potreba za EUFOR-om. Ocijenio je da ne vidi kako će se nešto mijenjati u mandatu, i da će i u Vijeću sigurnosti UN-a prevladati takav stav.

S obzirom na situaciju u BiH ne vjerujem da će bilo tko u UN-u praviti problem u vezi s produžetkom misije EUFOR i da su svjesni da je politička nestabilnost i dalje veoma visoka, a uz to dolazi i naredno potencijalno nestabilno razdoblje formiranja vlasti. Mislim da je u ovom trenutku misija još potrebna, ako ništa drugo, onda barem iz psiholoških razloga. Ipak imamo međunarodnu silu koja daje kakav takav osjećaj sigurnosti, rekao je Hadžović, podsjetivši da se narednih šest mjeseci u BiH nalazi i dodatni kontingent britanske vojske.

Upitan očekuje li eventualnu blokadu Rusije, Hadžović je rekao da ne vjeruje da će to biti slučaj, i da svi razumiju stanje u BiH.

Mislim da će oni kao i prošle godine inzistirati da ne bude spominjanja NATO-a, a s obzirom na to da je takva formulacija već usvojena, mislim da će i ovog puta biti slično, rekao je on.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Sto bih ga zatvarao kad ti je tako dobro. Ti i takvi samo i pravite tihe konflikte da bi opstali na tim mjesima i placama… Vama stima nered. Zato se i mjesate u sve krseci Dejton koji je izvorni dokument oostohanja ovakve BiH- ne. Tebi Valentine ne smeta ni ignoriranje presude Ustavnog suda vezano za izborni zakon. Naprotiv ti si se stavio na stranu bosnjaka, obih koji najmalobrojnijem narodu biraju prestavnike u vlasti. Tebi se to ne cini protiv ustavno. Zamisli svoju zemlju i da se tako nesto desi. Isto to nastavljate i sa izborom u Dom naroda legalnih prestavnika. Moj Valentine je li te imalo sram svoga nerada..

  • Kriminalac novijega doba,a koji pripada gay populaciji jer pripadnici te populacije i jesu mu najveci prijatelji u svijetu jer su ga postavili na tu poziciju.Njegove manifestacije gdje istice vjersku pripadnost su naj obicniji pamfleti i prikrivanje onoga sto on jeste ustvari.

  • Evo pisem ovaj kom pri punoj svijesti a razum bas ne znam je li zdrav ili nije?Prije nije vec jest!?Znam da znate tko sam,odakle sam itd itd!Ali evo javno kazem ugovorite mi sastanak s ovim medjedom na bilo kojoj tv kuci i ja cu se pojaviti,da mu postavim nekoliko pitanja!1.Tko je on?2.Koga on uopce predstavlja?3.Evo u ZZH cetvrtak i petak NE RADNI dani,da li ce se toga drzati i privatnici?Ima li toga u njegovoj maticnoj drzavi,smije li ijedan privatnik otvoriti u te dane?4.Da li u njegovoj drzavi ljudi rade bez placa i doprinosa?5.Da li moze umirovlhenik preeeeezivjeti mj.dana od 340km ili ti ga 160€?6.Da li njemu bosnjaci,jer ih ima i u njega,izabrati Kurtca?I jos x pitanja da ne pisem,tlak mi je tisucu!Da mu brate s apetitom.kaze IDI U TRI PIZDE MATERINE i Ti i taj OHR,!Deres placu 60tis km i cim ti se digne ona stvar digne se i avion da te vozi u maticnu drzavu!Potrosio je vise para za ovo vrijeme koje landohani u BiH nego svi umirovljenici za desetogodisnje mirovine!Auu sta napusah i viiise!Da mu brate pljunem u onu facu i udraim ga cipelom medju oci ko onaj onoga ili Azijskog ili africkog predsjadnika?Mozak mi zablokiro ne mogu se sjetiti a imam sliku pred ocima!Zato u Austriju dzukelo stara i zatvaraj OHR!Moji Hrvati i ostali nikad nama srece dok ne skontamo da moramo zivjeti skupa pa ili razgraniceni ili jebeni a oni nam drpaju lovu i zavadjaju nas!Ne moze Insko vise volheti ili mrziti moje susjede od mene!A jok jok

  • zatvaraj to,i oruzje podijeli Bosnjackom narodu,da stvorimo Bosnjacku sekularnu drzavu bez fasista,najveci zlocinci zive u BiH na podrucju zapadne Hercegovine.

  • Ovom iz Stoca j.b.m sve.A ti konjušaru si olinjali ološ kojeg treba nabit nogom u pakaš.Zar nije ponižavajuće svim narodima ovdje da mu ovaj lik, ko fol o nečemu odlučuje.On je bitan svakom normalnom i dobronamjernom stanovniku ove zemlje ko isprdak..ko iskorišten kondom.Tito mrzili smo te ,ali ustani boga ti i vidi kakvi šupci glavinjaju ovdje,udišu naš zrak ,kicoše se i uzimaju novce našoj djeci.Tuga.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.