Inzko: Gradonačelnicima omogućiti obavljanje poslova i nakon 1. studenoga

Neposredno izabranim načelnicima i gradonačelnicima u FBiH mora se omogućiti obavljanje neophodnih zadataka i poslova u periodu od dana isteka četverogodišnjeg mandata do dana kada će novoizabrani načelnici i gradonačelnici u Federaciji preuzeti svoje dužnosti, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Naime, rezultati prošlih lokalnih izbora 2016. godine potvrđeni su i objavljeni 1. studenog 2016. godine, a prema Izbornom zakonu BiH, mandat članova predstavničkih tijela izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora, pri čemu je mandat načelnika i gradonačelnika u FBiH vezan za mandat saziva općinskog/gradskog vijeća, priopćeno je iz Saveza općina i gradova (SOG) FBiH.

Dodaju kako prema ovim tumačenjima mandat trenutačnih članova općinskih/gradskih vijeća i trenutačnih načelnika/gradonačelnika u Federaciji BiH ističe 1. studenog ove godine, a ovogodišnji lokalni izbori održat će se tek 15. studenog, te očekuju da će Centralna izborna komisija potvrditi mandate novoizabranim lokalnim vlastima do 15. prosinca 2020. godine.

U odgovoru na naš upit, SIP je odgovorio da mandat dužnosnika izabranih na lokalnim izborima 2016. godine prestaje 1. studenog 2020. godine, napominjući da su ostala pitanja o načinu funkcioniranja organa vlasti regulirana samim aktima organa vlasti, statutima, odlukama i ostalim aktima. Budući da gradonačelnik rukovodi gradskim organom uprave i odgovara za ustavnost i zakonitost akata koje donosi i koje predlaže gradskom vijeću, ovo pitanje je izrazito značajno i urgentno za cjelokupno funkcioniranje jedinica lokalne samouprave u narednom razdoblju. U ovoj situaciji interesi općina i gradova izravno su ugroženi zbog postojanja pravnog vakuuma u razdoblju nakon 1. studenoga, što bi dovelo u pitanje funkcionalnost jedinica lokalne samouprave u FBiH, ističu iz SOG-a FBiH.

Nakon ovog odgovora, Savez se urgentno obratio Uredu visokog predstavnika BiH da, kako navode, sukladno svojim ovlastima i nadležnostima, razriješi ovu situaciju i osigura da trenutne lokalne vlasti izabrane 2016. godine mogu obavljati aktivnosti iz djelokruga svojih definiranih nadležnosti i rukovoditi općinskom/gradskom upravom u razdoblju od 1. studenog, kada im prestaje mandat, do dana potvrđivanja mandata novoizabranih načelnika/gradonačelnika.

Inzko je u svom odgovoru, osim već navedenog, također kazao i kako načelo kontinuiteta obnašanja javne funkcije koje se primjenjuje u ovom slučaju, proizlazi iz činjenice da funkcioniranje izvršne vlasti i vršenje njenih funkcija u jedinicama lokalne samouprave moraju biti neprestano osigurani.

Na ovaj način osigurala se zakonitost, regularnost i pravna utemeljenost svih odluka općina i gradova u tom razdoblju, pravovremena dinamika procesa usvajanja općinskih/gradskih proračuna za 2021. godinu, te funkcionalnost jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Sto ovaj idiot radi. I koliko novaca mjesecno uzima za taj nerad. Truje medunacionalne odnose jer se slijepo stavio na stranu bosnjackih krsitelja Ustava. Toliko su mu ocrnili obraz, autoritet da se vise i ne javlja nizasta. Obilazi piramide u Visokom i jede cevape. Za to dobije 25 tisuca eura. Posteno. Ali jadno i sramotno makar to bilo i od Valentina…

 • Sta ocekivati od jednog slovenca? Slovenija poslije 1945 puna mrtvih domobrana.od 1945-1990 slovenci spijuni istovremeno njemacke i jugoslavenske tajne sluzbe. Djelomicno kreatori rata i raspada Jugoslavije itd…….

 • Sta ocekivati od jednog slovenca? Slovenija poslije 1945 puna mrtvih domobrana.od 1945-1990 slovenci spijuni istovremeno njemacke i jugoslavenske tajne sluzbe. Djelomicno kreatori rata i raspada Jugoslavije itd…….

 • Od cega umiru branitelji
  U najboljim godinama

  Udruga nositelja ratnih odlicja HVO podruznica Posusje je na Osmrtnica ba objavila sjecanje na preminule clanove , devetnaest clanova
  A gdje su podaci o domobranima
  Radi se samo o Posusju
  Od cega su umrli
  Od starosti nisu
  Ministre Begicu gukni
  Ti nam ne trebas
  Bez onoga u Sarajevu se moze
  Od cega umiru ljudi u najboljim godinama
  Kad su pomrli covid19 se nije rodio
  Radi li itko uopce analize
  Ili vas branitelji ne zanimaju
  Ili vi godinama nista ne radite
  Incko je vas problem ne nas

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.