Inzko: Čekat ću pravi trenutak za korištenje bonnskih ovlasti, to nije danas, ali sutra tko zna

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini kazao je da je dobio veliku podršku Vijeća sigurnosti UN-a tijekom predstavljanja izvješća za Bosnu i Hercegovinu.

On je u Danu uživo N1 televizije govorio o bonnskim ovlastima, njihovoj upotrebi – ali i o optužbama koje dobiva na svoj račun od građana i političara u BiH.

Važno je da sam kao nikada ranije dobio podršku članica Vijeća sigurnosti. Četiri članice su pričale o bonnskim ovlastima. Prvi put se za deset godina vršila debata, kazao je Inzko u uvodu.

Istaknuo je da su se bonnske ovlasti koristile 750 puta u prošlosti.

Oni su to prihvatili. Nisu željeli kazati da ih nema. Prvi put poslije dugo godina se o tome pričalo i naravno – to uključuje korištenje, kazao je Inzko za N1.

Upitan kada će se koristiti bonske ovlasti Inzko je kazao da će to učiniti “kada bude dobar trenutak” te da to neće reći na televiziji.

On je u svom izvješću etiketirao sve one koji će činiti vlast na razini BiH. Kazao je da je došlo do određenog preusmjerenja i druge klime što se Međunarodne zajednice tiče.

O bonnskim ovlastima se nije govorilo godinama. To znači da se nešto dogodilo u BiH. Govorilo se sada više o tome nego ikad. Postoje neki nesporazumi, bonnske ovlasti postoje od početka, ali aktivirane su 1997. godine, kada se vidjelo da Carl Bildt ne može ubrzano raditi. Danas neću koristiti bonnske ovlasti. Sutra ćemo vidjeti što će donijeti dan, poručio je Inzko.

Inzko je rekao da je politika Međunarodne zajednice takva da uvijek čeka poteze lokalnih vlasti, odnosno sudstva i tužiteljstva – a ako se oni iscrpe, onda bi međunarodna zajednica počela razmišljati o sljedećem koraku.

Ljudi koji kažu da Inzko treba povući potez nisu išli na Ustavni sud, u Tužiteljstvo, odmah pozivaju Inzka. Treba iscrpiti domaća sredstva – pa onda doći kod mene, rekao je Inzko.

Njegovo cijelo gostovanje pogledajte u videoprilogu.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Ima li itko kakve ovlasti da smijeni ovu lijencinu i demagoga koji godinama uzima po 20 009 eura a necradi nista. Pravi smicalice i igra jako zakulisne igre gdje je vise lazi u njegovim izvjestajima nego istine… Dvije strane hrvate i srba redovno pere dok o bosnjacima presuti sve… Znaci njegova pristranost bosnjackoj komponenti je vidljiva i ocita. Sto stoji iza toga mozemo nagadati i predpostaviti… U svakom slucaju Valentin je lik koji nije i necradi svoj posao objektivno i nepristrano kako bih trebao…

  11
  1
  • Ajmo objektivno. Covic sve radi da blokira uspostavu vlasti, a Dodil sve radi da raskopa drzavu kojoj je na celu. I sta bi ti napisao u izvjescu Vijecu sigurnosti da si na mjestu Visokog predstavnika?

   3
   5
 • Hajdemo biti realni. Ako Covic cini sve da blokira formiranje vlasti, ako Dodik cini sve da raskopa drzavu kojoj je na celu, da smo na mjestu Visokog predstavnika kakvo Izvjesce bi uputili Vijecu sigurnosti?

  3
  3

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.