Inženjeri iz BiH izradili prvi bh. respirator, čeka se certifikat iz Zagreba

Inženjeri i iz TMD Group iz Gradačca konstruirali su prvi bosanskohercegovački respirator.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je direktor TMD Group Adem Hanić, ističući da je ova kompanija iz sektora autoindustrije htjela dati konkretan doprinos borbi Bosne i Hercegovine s pandemijom COVID-19.

Mi smo konstruirali respirator i sad je u tijeku testiranje prototipa. Kad budemo istestirali, a tu su uključeni ne samo inženjeri iz naše tvrtke nego i stručnjaci iz UKC Tuzla, dakle, pulmolozi i anesteziolozi, bit će izvršeno testiranje i idemo u serijsku proizvodnju bh. respiratora… Htjeli smo dati doprinos u ovome svemu. Radimo tunele za dezinfekciju, uključili smo se, evo, u proizvodnju bh. respiratora, neki druge rade maske, lijekove… , kazao je Hanić.

Očekuje da će se testiranje bh. respiratora završiti u iduća dva tjedna.

Kada sve istestiramo i dobijemo prototip koji je siguran, sa svim performansama koje su potrebne u skladu sa strukom, ići ćemo u nabavku potrebnih komponenti i, kako sam rekao, serijsku proizvodnju. Mi ćemo, za ne daj Bože, krenuti sa serijskom proizvodnjom, a potom ćemo pričekati i službeni certifikat koji trebamo dobiti iz laboratorija u Zagrebu, pojasnio je Hanić.

Komponente će biti nabavljane iz Njemačke, a kao kaže Henić, proizvodnja u Gradačcu je najmanji problem. Vjeruje da će proizvodnjom moći zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine.

S obzirom na stanje izazvano pandemijom COVID-19, svi pokušavaju doprinijeti na svoj način. Mi smo iz autoindustrije i prvi smo došli na ideju da napravimo bh. respirator, kao pamet iz ove branše. Zanimljivo, potom je, kada se pogoršala situacija u Americi, došao i američki predsjednik Donald Trump, te dao nalog američkoj industriji da urade isto, jer on zna da se to u autoindustriji može uraditi! Dakle, i mi smo razmišljali kako da se prilagodimo ovoj situaciji. Kao u vrijeme rata. Sjetit ćete se, mi smo pravili i granate i streljivo kako bismo preživjeli. Ovo je samo još jedan izazov za nas koji se, evo, nosimo s ovom situacijom, ističe Hanić.

Cijela situacija u kojoj smo se našli, po Heniću, nije vrijeme za kukanje, već da se uzdamo, prije svega, u sebe i svoje sposobnosti.

Apsolutno. Mi, evo, moramo reći, ja i moja tvrtka ne uzdamo se ni u koga, već, što bi narod rekao, ‘u se i svoje kljuse’. Ako dođe neka pomoć našoj zemlji, dobrodošla. Hvala svakome. Ali, moramo se uzdati u sebe. Mogu vam reći, da ne bude prepotentno, da su naši ljudi, ljudi iz BiH, najbolji, najsposobniji, najpametniji i da mogu sve. Nema pametnijih i boljih ljudi, stručnjaka, eksperata od nas iz Bosne i Hercegovine. Mi možemo sve, samo je pitanje stvar volje, zaključio je Hanić.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Bude li ijedan čovjek duže od sata na tom priručnom respiratoru, može se odmah posuti i zemljom da se navikava. Isto vrijedi i za hrvatski respirator. Bolesnici koji dobiju covid-19 znaju biti vezani za respirator do 30 dana, ovakav respirator bi jedino mogao poslužiti pola sata, dok se čovjeka ne uključi na pravi. Sve ostalo izazvalo bi fatalne posljedice. Problem je nedostatak pravih respiratora, koji imaju niz funkcija, raznih senzora i modela rada, kako bi omogučili dobru oksidaciju bolesnika. Za covid-19 respirator se mora namjestiti na plitko disanje, pa zato drže pacijente uspavanima. Uglavnom nije za zezati se sa ovim

  • Imamo navodno i prave respiratore, jeste li čuli da je u mostarskoj bolnici i jedan bolesnik skinut s njega živ? Inače i u svijetu 80% ljudi, koji su stavljeni na respirator umire. Daj Bože da je ovo funkcionalno, ali sumnjam.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.