Investitiori odustaju od ulaganja: Za građevinsku dozvolu u BiH čeka se 180 dana

Agencija za promociju stranih investicija (FIPA) uradila je analizu gospodarskih i ekonomskih indikatora u vezi s izravnim stranim investicijama u BiH u razdoblju pandemije koronavirusa.

Tokom maja mjeseca ove godine Agencija je uradila Aftercare online upitnik sa postojećim investitorima i dobila sljedeće odgovore, piše Faktor.ba.

Njih 50 posto potvrđuje nastavak planiranih investicija u BiH koje su dogovorene i prije COVID-19, dok će četrdeset posto najvjerovatnije odgoditi planirane investicije. Dvije kompanije planiraju premještaj dijela poslovnih aktivnosti izvan BiH, a jedna kompanija će potpuno obustaviti investicijske aktivnosti.

Ekonomija BiH, koja je i prije COVID-19 bila na putu usporavanja, sada se suočava s mogućom dubokom recesijom. Ako uzmemo u obzir izvještaje međunarodnih institucija o položaju BiH na globalnoj razini i tome dodamo posljedice pandemije, jasno je da će efekti po naše gospodarstvo biti skoro dramatični.

Bosna i Hercegovina je ponovno prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja pogoršala svoj ranking u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, i to za jednu poziciju, te se nalazi se na 90. mjestu. Najslabije je plasirana država u regiji, a među najlošijima u Europi. Bosna i Hercegovina je najslabije rangirana u oblasti pokretanja poslovanja, gdje je 184. i u odnosu na prethodnu godinu pogoršala je  svoju poziciju (bila 183. na svijetu).

Bosna i Hercegovina je također loše plasirana u oblasti dobijanja građevinskih dozvola, gdje zauzima 173. mjesto (bili 167. u svijetu). Za dobijanje građevinskih dozvola potrebno je proći 17 procedura i čekati 180 dana, troškovi su 20,3 posto vrijednosti objekta. BiH je značajno poboljšanje postigla u kategoriji dostupnosti električne energije gdje je na 74. mjestu (u prethodnom izvještaju 130), a za dobijanje električne energije potrebno je 5 procedura i 69 dana. Već godinama smo loše plasirani i na osnovu plaćanja poreza, a prema posljednjem izvještaju, na 141. poziciji smo. Za plaćanje poreza su navedene čak 33 procedure i potrebno je odvojiti 411 sati u tijeku godine.

Prema objavljenom Globalnom izvještaju konkurentnosti 2019. Svjetskog ekonomskog foruma, Bosna i Hercegovina se nalazi na 92. mjestu od ukupno rangirane 141 države, te je za jednu poziciju lošije pozicionirana u odnosu na prethodni izvještaj. U usporedbi s državama u regiji i Europi, Bosna i Hercegovina je i u ovogodišnjem izvještaju najslabije rangirana.

Prema Indeksu ekonomskih sloboda 2019, Bosna i Hercegovina se nalazi na 83. mjestu od ukupno 180. zemalja svijeta (na 37 mjestu od 44 zemlje u Evropi). U odnosu na prošlu godinu, kada je zauzimala 91. mjesto, ostvaren je izvjestan napredak, te se zadržala u grupi “ekonomski umjereno slobodnih” država.

Prema Forbesovom izvještaju o najboljim državama za poslovanje iz poslovanja 2018, Bosna i Hercegovina je tek na 98. mjestu, te je najslabije rangirana država u regiji. Na osnovu ovih izvještaja jasno je da slika poslovnog ambijenta BiH nije pozitivna. Uobičajeno smo posljednji u odnosu na zemlje regije i druge europske zemlje.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • A tek kriteriji i neriješene lokacije a mnogi dobiju dozvole vrlo brzo,stavi se dozvola na građevinsku parcelu i svi problemi riješeni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.