Interventni vod u Borku ,brinuo’ za našu djecu!

Zadnji je dan nastave, širokobriješki učenici po već dugoj, dugoj tradiciji masovno dolaze u Borak (izvor rijeke Lištice) proslaviti uspješan kraj školske godine. Tako je naravno i ovaj put. Poučeni lošim iskustvima sa raznim ‘slučajevima’ na zadnji dan nastave, posebno lanjskom kad se vozilo Hitne pomoći nije ‘hladilo’ danas je situacija dosta drugačija.

Borak je doista prekrasan teren gdje učenici mogu provesti svoj dan ali on zbog same konfiguracije terena može biti itekako opasan, posebno za mlade koji uzimaju alkohol koji ih ,ohrabri’ da čine stvari koje su vrlo opasne, kao penjanje po liticama ili skokovi u vodu. Već nekoliko godina jedna grupa širokobrijeških studenata i građana je uvidjela kako ovaj dan kad učenici, dakako, zasluženo slave završetak još jedne godine njihovog školovanja, se može ne daj Bože pretvoriti u dan sa težim posljedicama za zdravlje ili život učenika. Oni su došli na ideju te su oformili pravu malu spasilačku službu pod nazivom ‘Interventni vod’ koja je cijeli dan na terenu u Borku. Naša ekipa je posjetila njihov interventni stacionar i doznala više o njihovim današnjim intervencijama.


-Za razliku od lani ove godine imamo puno manje intervencija posebno onih teži gdje je morala djelovati i Hitna pomoć pa možemo svakako bit zadovoljni. Imali smo nekoliko slučajeva učenika pod utjecajem alkohola i to smo uspješno riješili, zatim nekoliko lakših opekotina kao i nekoliko padova na ovom terenu ali hvala Bogu bez lomova.- rekao nam je Drago Stojaković vođa ove male ali vrijedne ‘spasilačke službe’.

Upravo dok smo obilazili teren ugledali smo momka (2. raz. srednje) kako je u vidno alkoholiziranom stanju teško dolazio do zraka, žaleći se na mučninu i ležao je na suncu, ekipa oko njega su ga hrabrili ali nisu znali makniti ga sa jakog sunca, u pomoć su došli momci iz interventnog voda koji su ga vrlo brzo makli te ga u hladu osvježavali vodom što je na njega jako dobro djelovalo te se brzo počeo oporavljati. Nismo ga fotkali jer to svakako ne bi bilo lijepo ali možete pogledati fotografiju ,boce’ s kojom se momak družio.

-Treba svakako istaći da su ovu godinu službe upozoravale da se djeci ne prodaje alkohol, cigarete i slično, pa je očigledno u odnosu na lani dosta manje i alkohola i smeća u Borku, također smo vidjeli i policajce koji su brinuli za učenike, a u nekoliko navrata, rekli su nam, da su oduzeli nekoliko gajba pive koje su učenici nosili u Borak. Vjerojatno je da su ostali učenici kad su čuli da ne mogu unositi alkohol odustali od kupovine.

Po kazivanju družine iz Interventnog voda neki domišljatiji su sinoć unijeli određene količine alkohola jer su znali da će danas biti kontrole na ulazu. Iza 17 h kontaktirali smo još jednom vođu voda Dragu Stojakovića koji nam je rekao da je slavlje pri kraju, zabilježeno je 15 intervencija u kojima nije bilo težih ozljeda i slično, te na samom kraju jedna mala svađa ili možda čak tuča gdje su morali reagirati pripadnici MUP-a PU Široki Brijeg.

Mišljenja smo da je ekipa Interventnog voda uz pomoć policije i Civilne zaštite koja im je posudila terenca odradila vrhunski posao. Ova družina je bila spremna uskočiti i u vodu i vatru za našu djecu, oni su jedinstveni, oni su pravi humanitarci i domoljubi, oni vole i Široki i Borak i ovaj narod …na žalost naša društvena zajednica ih nije prepoznala jer su ovi momci i cure danas u Borku proveli dan o svom trošku…nije se našlo sto ili dvjesto maraka da im se donese nešto hrane i sokova za osvježenje…ovakve stvari ne smijemo ponavljati jer sve što je pozitivno naša društvena zajednica mora poduprijeti bez ikakvih dvojbi. Zaista smo stekli dojam da se radi o mladim ljudima od kojih su neki odlično obučeni za intervencije u ovakvim okolnostima. EKIPA BRAVO!

(www.abcportal.info VIDI FOTO)

12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.