Interpol upozorava: Kriminalci će na sve načine pokušati iskoristiti kampanje cijepljenja – Jabuka.tv

Interpol upozorava: Kriminalci će na sve načine pokušati iskoristiti kampanje cijepljenja

Interpol je u srijedu upozorio vlasti širom svijeta na prijetnju organiziranih kriminalnih skupina tijekom skorašnje kampanje cijepljenja protiv COVID-19, uključujući lažna cjepiva i krađu zaliha.

Distribucija tri nova cjepiva počinje uskoro i mnogi ljudi očajnički se žele što prije zaštititi postajući time meta kriminalcima.

Dok se vlade pripremaju za uvođenje cjepiva, kriminalne organizacije planiraju infiltrirati se ili poremetiti opskrbne lance, rekao je Juergen Stock, voditelj međunarodne policijske agencije sa sjedištem u Lionu.

Kriminalne mreže vrebat će ljude i putem lažnih internetskih stranica, a lažni lijekovi mogli bi značajno ugroziti nečije zdravlje, čak i život, upozorio je.

Agencija je već u srpnju upozorila na širenje lažnih kompleta za testiranje na COVID-19 i drugih medicinskih proizvoda dok su zemlje širom svijeta pohrlile da osiguraju zalihe za vrijeme pandemije.

Interpolov odjel za kibernetički kriminal istražio je oko 3.000 internetskih stranica povezanih s online ljekarnama koje prodaju nedopuštene lijekove i druge medicinske proizvode, od kojih je 1.700 također koristilo tehnike krađe identiteta kako bi pokušalo prevariti ljude da predaju osobne podatke, prenosi Hina.

Važno je biti na oprezu, biti sumnjičav i biti siguran, jer te se ponude čine previše dobrima da bi bile istinite, rekla je agencija.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.