Interpol raspisao tjeralicu za Zoranom Stuparom – Jabuka.tv

Interpol raspisao tjeralicu za Zoranom Stuparom

Interpol je raspisao međunarodnu tjeralicu za Zoranom Stuparom, bivšim pripadnikom Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u tom mjestu.

Tjeralica za Stuparom raspisana je nakon što se nije odazvao na pozive Državnoga suda. Stuparov odvjetnik Danilo Mrkaljević je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveo da je određen pritvor za njegovog branjenika, ali da ne zna gdje se on nalazi i da je raspisana tjeralica.

Jesam branitelj, ali ne znam gdje se nalazi. Ne znam da je raspisana tjeralica za njim, znam da je određen pritvor, izjavio je Mrkaljević.

Sredinom studenoga 2018. godine Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Stupara zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Vlasenice od travnja do rujna 1992. godine.

Zajedno s njim, optuženi su Simo Stupar te Zoran i Goran Tešić, koji se terete da su u razdoblju od travnja do kraja rujna 1992. na području Općine Vlasenica osobno i izravno sudjelovali u napadima na sela i mjesta nastanjena bošnjačkim stanovništvom.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, u tim mjestima su počinjena ubojstva najmanje 16 žrtava bošnjačke nacionalnosti, progon više desetina civila, među kojima i maloljetnih osoba, i zatvaranje u logor “Sušica” u Vlasenici i objekt Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, kao i pljačkanja i paljenja kuća i imovine bošnjačkoga stanovništva.

Simo i Zoran Stupar te Goran Tešić su, prema optužnici, ove zločine počinili kao pripadnici sastava SJB-a Vlasenica, dok je Zoran Tešić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Sredinom prosinca Simo Stupar te Zoran i Goran Tešić su se pred Sudom BiH izjasnili da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret.

Na stranici Interpola se nalazi tjeralica raspisana i protiv Joze Đojića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđenoga na šest godina zatvora zbog silovanja ženske osobe u Odžaku.

Također, tjeralica je raspisana i za Elvirom Muminovićom, koji je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe srpske nacionalnosti počinjenog u svibnju 1993. u sarajevskom naselju Velešići.

Interpol je raspisao tjeralice i za Dragomirom Kezunovićem, Miroslavom Dukom, Ilijom Jurićem, Novakom Đukićem te Nedžadom Herendom, koji su optuženi ili osumnjičeni za ratne zločine.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.