Interpol izdao crvene tjeralice zbog eksplozije u bejrutskoj luci

Interpol je izdao crvene tjeralice za kapetanom i vlasnikom broda koji je prevozio kemikalije koje su razorile Bejrut u eksploziji u kolovozu prošle godine kada je poginulo 200 ljudi, javili su libanonski državni mediji.

Pet mjeseci nakon najveće nenuklearne eksplozije u povijesti velika pitanja ostaju oko amonijevog nitrata koji je eksplodirao nakon što je godinama bio uskladišten u luci.

Inerpol izdaje crvene tjeralice na osnovu zahtjeva države članice.

Libanonska državna novinska agencija NNA javila je da je Interpol također izdao tjeralicu za portugalskim trgovcem koji je pregledao teret u bejrutskoj luci 2014. godine ne objavljujući njegovo ime ni ostale detalje.

Interpol, globalna agencija za policijsku suradnju, priopćio je da ne može ni potvrditi ni negirati da su crvene tjeralice javno objavljene na njegovom websiteu. Glasnogovornik Interpola izjavio je da je izdana crvena tjeralica koja nije postavljena online, što znači da je ona samo namijenjena državnim policijskim snagama.

Libanonski dužnosnici suočeni su s optužbama za nemar, dok su neki lučki i carinski službenici uhićeni u vezi s eksplozijom u kojoj su ozlijeđene tisuće ljudi. Obitelji žrtava još čekaju na rezultate istrage.

Ured javnog tužitelja Libanona priopćio je u listopadu da je zatražio od Interpola da izda tjeralice za dvojicom ljudi koje je identificirao kao ruskog kapetana i vlasnika broda Rhosus, koji je stigao u Bejrut  2013. godine.

Njihova imena nisu na javnoj listi crvenih tjeralica postavljenoj na websiteu Interpola u srijedu.

Boris Prokošev, koji je tada bio kapetan broda, kazao je da su kemikalije uskladištene u Bejrutu nakon što mu je vlasnik broda kazao da preusmjeri brod kako bi preuzeo dodatni teret, ali da su libanonske vlasti obratile malo pažnje na amonijev nitrat.

Šokiran sam. Uopće ne znam što bi moglo predstavljati osnovu za moje uhićenje, izjavio je on Reutersu, odgovarajući na pitanje da prokomentira izdavanje crvene tjeralice Interpola.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.