Internetski forum 8chan mogao bi biti ugašen

Internetski forum 8chan, pomalo “divlji”, nemoderiran, i nekontroliran, već godinama privlači korisnike kojima odgovara ovakvo okruženje.

Iz tog se razloga na ovom mjestu mogu pronaći diskusije koje ne priliče javnom diskursu, sadržaji ilegalne naravi, a u posljednje vrijeme i rasprave povezane s nacionalizmom u onom najgorem obliku. No, svemu bi mogao vrlo brzo doći kraj.

8chan je, naime, doveden u vezu s najmanje tri nedavna nemila događaja, masovne pucnjave s brojnim žrtvama kakve nisu rijetkost u SAD-u. Na ovom je forumu protekloga vikenda pronađen i “manifest” pomahnitalog ubojice iz Teksasa koji je u El Pasu pobio najmanje 20 osoba, a u kojem se poziva na širenje mržnje protiv imigranata. I kad već vlasti ne mogu ili ne žele ništa učiniti protiv nesmetanog širenja takvog sadržaja, prvi potez povukao je Cloudflare.

8chan na samrti

Ova kompanija pružala je 8chanu usluge zaštite od DDoS napada, a nakon cjelodnevnog vijećanja njihove uprave donesena je odluka da se te usluge prestanu pružati. Od danas je 8chan tako ostao otvoren za napade, pa je njegov vlasnik odlučio potražiti novog dobavljača sigurnosnih rješenja. Međutim, ovaj potez Cloudflarea mogao bi izazvati daljnje reakcije drugih kompanija i označiti kraj za 8chan.

S gašenjem sada već zloglasnog foruma slaže se i njegov osnivač Fredick Brennan, koji nije vlasnik 8chana od 2015., od kada ga s Filipina vodi američki vojni veteran Jim Watkins. Brennan se zahvalio Cloudflareu i izrazio nadu da će “noćna mora završiti”, prenosi Bug.

8chan je s ponosom isticao da predstavlja “najtamnije kutke Interneta”, nije nimalo mario za postavljene sadržaje, a promocijom crnog humora i hvaljenjem masovnih ubojica diskutanti na njemu zasigurno su pridonijeli eskalaciji nasilja. Nakon prekida Cloudflareove zaštite stranica je nakratko bila nedostupna, a budućnost joj je svakako neizvjesna.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.