Inspektori zabranili uvoz himalajske soli, hrane i kozmetike vrijedne 64.000 KM

U proteklom periodu, u kontinuiranom nadzoru prekograničnog prometa roba, federalni granični inspektori su donijeli tri zabrane o uvozu pošiljaka u Federaciju Bosne i Hercegovine, ukupne nabavne vijednosti oko 64.000 KM.

Na Carinskoj ispostavi Halilovići, federalni tržišno-turistički inspektor je 13. ožujka naredio povrat 24.000 kg Himalajske soli porijeklom iz Pakistana, nabavne vrijednosti blizu 17.000 KM, jer je prilikom laboratorijske kontrole kakvoće proizvoda utvrđeno da ne zadovoljava kriterije prometa na tržištu BiH.

Na Graničnom prelazu Kamensko, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom predmeta živežnih namirnica i hrane, 22. ožujka utvrđeno je da podaci na zahtjevu za pregled koje je uvoznik podnio putem BIMS-a (Border Inspection Management System) ne odgovaraju činjeničnom stanju utvrđenom organoleptičkim pregledom, te da roba nema zdravstveni certifikat i nije uredno deklarirana.

Radi se o gaziranim pićima ukupne težine 17.424 kg, nabavne vrijednosti blizu 26.000 KM.

Istog dana, u postupku inspekcijskog nadzora na Graničnom prelazu Kamensko nad uvozom predmeta opće upotrebe, federalni sanitarni inspektor je zabranio uvoz pošiljke kozmetičkih i toaletnih proizvoda, ukupne težine 1.969 kg, jer je ustanovljeno da ista nema prikladno ispisanu deklaraciju sa svim podacima. Nabavna vrijednost robe je blizu 21.000 KM, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.