Inspektori otkrili 756 radnika “na crno”

Od 26. ožujka do 24. travnja federalni inspektori izvršili su 1.223 inspekcijska nadzora i izdali 857 prekršajnih naloga u iznosu od 1.299.622 KM, prioćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U okviru prvoga ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriju Federacije BiH u 2018. godini, federalni inspektori su, u navedenom razdoblju izvršili i 21 kontrolni nadzor. Napravljena su 1.223 zapisnika, izdano je 857 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1.299.622 KM, naplaćen je iznos od ukupno 61.938 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečena je 251 upravna mjera, od kojih se 58 odnosi na mjere privremene zabrane rada.

Od 353 kontrolirana gospodarska subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, utvrđeno je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a 26 subjekata nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodane robe i izvršene usluge.

U suradnji sa županijskim upravama za inspekcijske poslove, a prema dostupnim informacijama, u prvom tromjesečju 2018. godine zatečeno je 756 radnika “na crno”.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove podsjećaju da je naglasak pojačanih inspekcijskih aktivnosti na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, prenosi Vecernji.ba.

Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u suradnji sa županijskim inspektorima rada.

Federalna uprava za inspekcijske poslove poziva sve gospodarske subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskoga sankcioniranja. Također, napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.