Inspekcijske službe istražuju popise rodilja u ZHŽ-u

Iako to još nisu službeno obznanili, vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji uz pomoć inspekcijskih službi planiraju pokrenuti istragu pomoću koje bi utvrdili koliki je broj rodilja koje se fiktivno iz drugih županija prijavljuju u spomenutoj županiji kako bi se domogli novca koji se daje na ime porodiljnih naknada, piše Večernji list.

Istraga o nezakonitostima

O pokretanju istražnih radnji bit će, kako doznajemo, razgovarano sljedećih dana, jer aktualna županijska vlast, opterećena financijskim gubitcima stare Vlade, planira uštede na svim proračunskim stavkama. Već mjesecima javna je tajna kako se iz susjednih županija za sada nepoznati broj rodilja prijavljuje u Zapadnohercegovačku županiju samo radi porodiljnih naknada, čija isplata i onako kasni zbog milijunskih financijskih dugovanja. Rodilje dolaze iz Mostara, Čitluka, Tomislav Grada, Čapljine…, kako bi se prijavile zbog ovih izdataka, koje je još prije nekoliko godina u proračunske rashode uvrstila stara Vlada na čelu s predsjednikom Vlade ZHŽ-a Zvonkom Jurišićem. No, od samog početka provedba ove odluke bila je problematična. Bilo je kašnjenja u njihovim isplatama, kao i danas, potom preusmjeravanja novca za porodiljne naknade u neke druge sumnjive proračunske stavke, zbog kojih su pokrenuti ili će biti pokrenuti sudski postupci. Porodilje su zbog toga najavile podizanje sudskih tužbi zbog nepoštivanja zakonske procedure od onih koji su odluke i donosili, (Vlade ZHŽ-a). Još na početku svog mandata županijski ministar financija Radoslav Luburić izvijestio je javnost o spornim detaljima koji su evidentirani kad je u pitanju raspodjela po pojedinim proračunskim stavkama, spomenuo je i malverzacije s ovom proračunskom stavkom.

Naknade privatnoj tvrtki

– Zavod za zdravstvo Zapadnohercegovačke županije 25. kolovoza 2010. godine uplatio je 400.000,00 KM za porodiljne naknade, a taj je iznos isplaćen Lijanovićima, odnosno otišao je za poticaje poduzeću FARMKO. Istom poduzeću je od dana izglasavanja nepovjerenja prošloj Vladi isplaćeno 680.000,00 KM. Tekuće zalihe otišle na račune udruga za financiranje raznih “udruga” koje se vršilo preko Ministarstva prostornog uređenja (2,000.000,00 KM ) također su uredno izmirivana. U istom razdoblju od izglasavanja nepovjerenja za udruge je isplaćeno 942.000,00 KM. Tekuća zaliha (1,000.000,00 KM), koja je predviđena za hitne intervencije u proračunu, potrošena je u cijelosti, izvijestio je javnost ministar financija Zapadnohercegovačke županije Radoslav Luburić. Vlasti ove županije naglašavaju da tko god da je primao nezakonito porodiljne naknade, protiv njega će biti pokrenut postupak radi vraćanja duga, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • pa šta ima veze što dolaze iz drugih županija pa se prijavljuju kod nas.Zar se naše žene nisu prijavljivale u Hrvatsku,uzimamo li i mi mirovine iz Hrvatske,a nitko niti je ikad živio niti radio u Hrvatsku.

  • Sad su poceli malo seruckat s kontrolama samo kako bi ljudima zamazali oci i jos malo produzili ovo sramotno kasnjenje od 6 mjeseci. Dobili ste kredit sta cekate gospodo

  • Lopovi i HDZ i Lijan I HSP.
    Sve je to isto. Gospodo kako vas Boga nije strah dici uzmate od usta, majkama ono sto im zakonom pripada….sebi u đep stavljate….lopovi

  • nismo li malo jadni, to isto godinama radimo Hrvatskoj, svi je muzu zato nas i ne vole tamo, a sad kad se isto događa u vlastitom dvorištu našli smo se kao “ljutiti”

  • progonit će mame što su uzele po 300 maraka,a one što su ukrali milijone pustit na miru, a svi znaju tko su…koja tuga…uvijek mali čovjek izvuče deblji kraj

  • koji jadnici,mamice vi svoje istražujte.čuj istraživat će. Šta će istraživat onih BJEDNIH 100 km koje kasne po 7 mjeseci.ma sramite se!!!

  • nek se nešto radi da bi istraživali mora postojati pravilnik, koji sigurno ne postoji prema tome lug u oči sirotinji, dok još štogod ukradu ili prikriju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.