Inspekcije u akciji: Poduzećima kazne do 20.000 KM, građanima bez računa 50

S prvim danima studenoga istekao je rok obveznicima druge skupine da završe postupak inicijalne fiskalizacije i stave fiskalni uređaj u funkciju evidentiranja prometa. Oni koji to nisu obavili, a oko 30 posto je takvih u Federaciji, suočit će se s novčanim kaznama. Kako su nam kazali u Federalnom ministarstvu financija, novčane kazne za pravne osobe koje ne poštuju zakonom propisane obveze bit će u iznosu od 2500 do 20.000 maraka, dok će poduzetnici koji nisu proveli fiskalizaciju biti suočeni s kaznama od 3000 do 10.000 maraka.

Glasnogovornica Federalnog ministarstva financija Amela Mulavdić kazala nam je da s 1. studenoga počinje kontrola svih obveznika druge skupine fiskalizacije, koji su do kraja listopada bili dužni završiti postupak inicijalne fiskalizacije i staviti fiskalni uređaj u funkciju evidentiranja prometa.

Fiskalizacija bi trebala donijeti bolju poreznu disciplinu, odnosno smanjiti sivu ekonomiju, povećati javne prihode te povećati broj obveznika PDV-a, prenosi dnevni list. Međutim, prema riječima gospodarstvenika, fiskalizacija ima i svoju lošu stranu. Ona se odnosi na sve veći broj zatvaranja malih i srednjih poduzeća, posebno obrtničkih radnji. – Cilj fiskalizacije u Federaciji isključivo je suzbijanje i borba protiv sive ekonomije u svim segmentima, kako bi se sredstva dobivena na ovaj način iskoristila za poticaj za zapošljavanje i za financiranje nagomilanih socijalnih potreba, kazala je Mulavdić.

Direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović rekao je medijima da je zadovoljan brojem podnesenih zahtjeva i samim procesom fiskalizacije. Kazao je da je već 70 posto obveznika fiskalizirano, a prema Arifovićevim riječima, očekuje se da će za mjesec dana fiskalizacija biti 100 posto provedena. Prema podatcima iz Porezne uprave, do sada je podneseno ukupno 40.477 zahtjeva za inicijalnu fikalizaciju od čega je fiskalizirano 39.125 uređaja. Iz nadležnih institucija upozorili su i kupce naglasivši da svi koji prilikom kontrole ne pokažu ovlaštenom inspektoru račun za kupljenu robu u krugu od 20 metara od prodajnog mjesta mogu biti kažnjeni s 50 maraka.

Fiskalizacija u Federaciji tek počinje, no većina osoba koje su obuhvaćene ovim procesom ne smatra dobrim potez uvođenja fiskalizacije. To potvrđuje i istraživanje koje je proveo portal fiskalizacija.com. Prema anketi provedenoj na portalu, 79,6 posto ispitanika smatra da ne treba uvoditi fiskalne blagajne u BiH. Uglavnom se radi o ljudima koji su uključeni u ovaj proces i koji su preko portala dobivali najviše informacija o fiskalizaciji. Na pitanje trebaju li i odvjetnici imati fiskalne blagajne, 100 posto ispitanika se slaže da proces fiskalizacije ne bi trebao zaobići odvjetnike i da bi i oni trebali imati fiskalne uređaje.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.